BLOG Predsjednik Irana obećao da će kazniti Izrael za napad na pripadnike Revolucionarne garde

Sukob Izraela i Hamasa - 106. dan

24986 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2024. 21:56h
Završeno
21:51h

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi obećao je da će kazniti Izrael za današnji napad u kojem je ubijeno pet pripadnika Iranske revolucionarne garde u Siriji, javili su državni mediji.

"Islamska Republika neće ostaviti zločine cionističkog režima bez odgovora", naveo je Raisi u saopštenju u kojem se osuđuje napad, objavila je državna televizija IRIB na svom sajtu, kako prenosi Rojters.

U izraelskom napadu na sirijsku prijestonicu Damask poginulo je pet pripadnika Iranske revolucionarne garde (IRGC), među kojima je i visoko pozicionirana ličnost njene informativne jedinice, dok je nekoliko osoba ranjeno, rekao je izvor iz regionalne Sirijske alijanse za britansku agenciju.

Iranska Revolucionarna garda navela je da je peti član njihovih snaga preminuo nakon što je podlegao povredama, naveli su iranski mediji.

U izjavi Garde navodi se da je i Mohamed Amin Samadi "postao mučenik nakon što je bio među žrtvama cionističkih terorističkih zločina u Damasku".

Međutim, strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude i deset. U napadu, precizno navođenim projektilima, potpuno je uništena višespratna zgradu u naselju Maze u sirijskoj prijestonici Damasku.

Kako je ranije prenijeto, zgradu koja je bila meta napada, koristili su iranski savetnici koji podržavaju sirijsku vladu.

Iranska novinska agencija Mehr je javila, pozivajući se na obaviještene izvore, da se među stradalima u napadu na Damask nalaze dva visoka iranska vojna savjetnika. Izrael nije potvrdio da je izvršio napad na Damask.

18:01h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu demantovao je danas predsjednika SAD Džozefa Bajdena koji je ranije rekao da su njih dvojica razgovarali o nezavisnoj palestinskoj državi.

Američki predsjednik je juče rekao da je razgovarao sa izraelskim premijerom o mogućim rješenjima za stvaranje nezavisne palestinske države, sugerišući da bi jedan put mogao uključivati nemilitarizovanu vladu.

Međutim, iz Netanjahuove kancelarije danas je saopšteno da je premijer u razgovoru sa Bajdenom ponovio svoju politiku da nakon uništenja Hamasa Izrael mora da zadrži bezbjednosnu kontrolu nad Gazom.

"Kontrola mora da postoji kako bi osiguralo da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu, što je uslov koji je u suprotnosti sa zahtjevom za palestinskim suverenitetom", navodi se u saopštenju.

Bajdenov razgovor sa Netanjahuom bio je prvi nakon mjesec dana, saopštila je Bijela kuća.

Upitan da li je rješenje za dve države bilo "nemoguće" dok je Netanjahu na vlasti, Bajden je rekao da nije.

On je rekao da se Netanjahu nije protivio svim rješenjima sa dvije države i da postoji više mogućih rješenja.

(BETA)

16:09h

Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, odbacio je danas izjavu američkog predsjednika Džoa Bajdena o mogućnosti formiranja palestinske države, ocijenivši da se radi o "iluziji", koja ne zavarava Palestince.

„Iluzija koju Bajden propovijeda o palestinskoj državi ne zavarava naš narod“, naveo je u saopštenju Izat al Rišig, član političkog biroa Hamasa, danas, na 106. dan rata sa Izraelom.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je juče da Bajden „i dalje vjeruje u perspektivu i mogućnost formiranja palestinske države“, ali „uviđa da treba puno rada da se do toga dođe“.

„Američki predsjednik je punopravni partner u genocidnom ratu i naš narod od njega ne očekuje ništa dobro“, ocijenio je danas zvaničnik Hamasa i kritkovao „one koji sebe smatraju zvaničnim portparolima palestinskog naroda, a koji hoće da odluče za paletinski narod kakav tip zemlje mu odgovara“.

SAD, koje su glavni saveznik Izraela, pozvale su na smanjivanje broja civilnih žrtava i ponovili podršku stvaranja palestinske države, što je odbacila vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Rat između Izreaela i Hamas pokrenut je napadom Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.140 ljudi, prema računici Frans presa na osnovu zvaničnih izraelskih cifara. Oko 250 ljudi oteto je i odvedeno u Gazu.

Kao odgovor na taj napad Izrael je obećao da će uništiti Hamas, pokrenuo je vazdušne artijerijske i kopnene napade u Gazi.

Prema novom bilansu Ministarstva zdravlja Hamasa, u Gazi je od početka rata poginulo 24.927 ljudi.

(BETA)

13:52h

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas da je u Gazi poginulo 24.927 osoba od početka rata između Izraela i tog palestinskog islamističkog pokreta.

Većina poginulih su žene, djeca i mlađe osobe, navodi se u saopštenju.

U posljednja 24 sata poginulo je 165 osoba, naveo je Hamas koji je dodao i da je od početka rata 7. oktobra prošle godine ranjeno 62.388.

(BETA)

Bonus video: