Francuski ministar: Palestinci imaju pravo na državu

"Francuska će ostati vjerna svojoj posvećenosti postizanju tog cilja", rekao je ministar spoljnih poslova Francuske

3766 pregleda 2 komentar(a)
Stefan Sežurne, Foto: Reuters
Stefan Sežurne, Foto: Reuters

Palestinci "imaju pravo na suverenitet i na državu", poručio je novi ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne pošto je izraelski premijer ponovo potvrdio svoje protivljenje "suverenitetu Palestinaca" u Gazi.

"Francuska će ostati vjerna svojoj posvećenosti postizanju tog cilja", napisao je Sežourne na mreži "X".

Tvit francuskog ministra uslijedio je poslije izjava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji se protivi palestinskom suverenitetu u Gazi i vjeruje da Izrael mora da zadrži "kontrolu nad bezbjednošću palestinske teritorije".

Izrael mora "da osigura da Gaza više ne predstavlja prijetnju" što je "u suprotnosti sa zahtjevom za palestinskim suverenitetom", objasnio je Netanjahu tokom telefonskog razgovora u petak sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, saopštio je premijerov kabinet.

Sjedinjene Države i Evropa zalažu se za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države - Izraela i buduće palestinske, čemu se protivi izraelska vlada, angažovana u ratu protiv palestinskog Hamasa u Gazi, poslije krvavog napada islamističkog pokreta u Izraelu 7. oktobra.

Taj napad bez presedana doveo je do smrti 1.140 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a. Izraelski odgovor na to je u Gazi ostavio skoro 25.000 mrtvih, od kojih su velika većina žena, djece i adolescenata, prema Hamasovom Ministarstvu zdravlja.

Bonus video: