BLOG Netanjahu odbacuje uslove Hamasa za oslobađanje talaca

Sukob Izraela i Hamasa - 107. dan

21635 pregleda 7 komentar(a)
Izraelski vojnici u Pojasu Gaze, Foto: Reuters
Izraelski vojnici u Pojasu Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2024. 22:07h
Završeno
19:26h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u video obraćanju danas da "kategorički" odbacuje uslove palestinskog Hamasa za oslobađanje talaca, nakon što je ovaj objavio izvještaj o napadu 7. oktobra.

"Kategorično odbacujem uslove Hamasa" koji zahtijevaju "kraj rata, povlačenje naših snaga iz Gaze" i "oslobađanje svih ubica i silovatelja", izjavio je Netanjahu.

(BETA)

15:28h

SAD, Egipat i Katar vrše pritisak na Izrael i palestinski Hamas da prihvate sveobuhvatan plan na osnovu kojeg bi se okončao rat, oslobodili taoci iz Gaze i koji bi na kraju doveo do normalizacije odnosa.

Vol strit džornal (Wall Street Journal,WSJ) danas piše da bi devedesetodnevni plan navodno doveo do normalizacije odnosa Izraela sa susjedima i do razgovora o osnivanju palestinske države.

Najprije bi došlo do dužeg prekida borbi tokom kojeg bi Hamas oslobodio sve civile, a Izrael oslobodio stotine zatvorenika, povukao se iz gradova zu Gazi, omogućio slobodu kretanja na palestinskoj teritoriji, zaustavio aktivnost dronova nad njom i udvostručio količinu pomoći.

U narednoj fazi Hamas bi oslobodio žene vojnike i predao tijela ubijenih, a Izrael bi oslobodio još zatvorenika dok bi u trećoj fazi povukao vojsku na granicu Gaze, a Hamas oslobodio vojnike i muškarce koji mogu da se bore.

Egipatski zvaničnici su rekli za WSJ da bi se tada vodili pregovori o stalnom prekidu vatre, normalizaciji odnosa Izraela sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama i novom procesu koji bi vodio do stvaranja palestinske države.

Isti izvori su dodali da je Izrael zainteresovan za dvonedjeljno primirje i da izbjegava razgovore o trajnom prekidu vatre. Pregovori o prekidu vatre bi počeli u Kairu narednih dana, sudeći po pomenutom novinskom izvještaju.

U njemu se ne navodi šta bi se desilo sa Hamasom na osnovu takvog sporazuma, ali piše da lider te ekstremističke islamističke organizacije u Gazi Jahja Sinvar već mjesec dana nije razgovarao sa vođom političkog krila Hamasa Ismailom Hanijeom i da se oni ne slažu o potencijalnoj demilitarizaciji Gaze.

Hanije, koji živi u izgnanstvu u Kataru, sastao se u subotu u Turskoj sa šefom diplomatije te zemlje Hakanom Fidanom i razgovarao o "uspostavljanju prekida vatre u Gazi što je moguće prije, povećanju humanitarne pomoći, oslobađanju talaca i dvodržavnom rješenju za stalan mir," rekli su danas diplomatski izvori, na koje se poziva Frans pres.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i dalje se oglušuje na međunarodne pozive za humanitarni prekid vatre i najavljuje dug rat do "potpune pobjede" protiv Hamasa.

(BETA)

11:33h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, objavilo je danas da je 25.105 ljudi, većinom žena, djece i maloljetnika ubijeno na toj palestinskoj teritoriji od početka rata protiv Izraela 7. oktobra.

U protekla 24 sata ubijeno je 178 Palestinaca, a ukupan broj ranjenih je dostigao 62.681.

U Izraelu je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, prvog dana rata i oteto oko 240 talaca, od kojih je 132, kako se vjeruje, još uvijek zatočeno u Gazi.

U izraelskim vojnim operijama u Gazi poginulo je 195 vojnika.

(BETA)

10:26h

Žestoke borbe nastavljene su danas širom Pojasa Gaze, dok izraelske snage na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali, hapse osumnjičene ekstremiste.

Hamas je danas saopštio da su desetine vazdušnih i artiljerijskih napada izvedene u Pojasu Gaze, te da su izraelske snage ciljale područje oko bolnica Naser i Al-Amal u gradu Kan Junisu, na jugu, koji je sada epicentar vojnih operacija.

Desetine tijela su još uvijek pod ruševinama, saopštila je palestinska ekstremistička organizacija, prenio je Frans pres.

Kako su rekli očevici dopisniku Frans presa izraelska vojska je jutros takođe obnovila napade oko izbjegličkog logora Džabalija.

Izraelski mediji su objavili da je izraelska mornarica pogodila zgradu u centralnom dijelu pojasa Gaze gdje se više operativaca pripremalo da postavi zamku za vojnike.

Na jugu Pojasa Gaze, u zajedničkoj operaciji vazduhoplovnih snaga i snajperista ubijeno je više operativaca Hamasa, kao i u dva kvarta u Gaza Sitiju na sjeveru.

Uz to vojska je nastavila hapšenje osumnjičenih na Zapadnoj obali u Hebronu, Kalkiliji i Dženinu, javila je palestinska novinska agencija Vafa (WAFA).

Isti izvor navodi da su dvije kuće koje su pripadale palestinskim borcima srušene u Hebronu.

U subotu je vojska bacala letke u Rafi na jugu Gaze sa fotografijama talaca i pozivala stanovnike tog grada, gdje se sklonilo desetine raseljenih, da podijele informacije sa njima.

Izrael vjeruje da je 132 talaca još u Gazi, ali nisu svi živi, navodi Frans pres.

Izraelska vojska je danas objavila video snimak tunela u Kan Junisu gdje je Hamas držao dvadeset talaca. Kako je navedeno tunel je dug 830 metara i nalazi se 20 metara ispod zemlje.

(BETA)

Bonus video: