Vjerski lideri Haitija traže oslobađanje otetih časnih sestara: Vlada da se razračuna sa gangsterima

U zajedničkom pismu arhiepiskopije i Haićanske konferencije vjernika ocjenjuje se da su Haiićani umorni od "vladavine terora" koju sprovode naoružane grupe i pozivaju se vladini zvaničnici da zaštite narod i imovinu ljudi

3498 pregleda 0 komentar(a)
Oružane snage Haitija u Port-o-Prensu, Foto: Reuters
Oružane snage Haitija u Port-o-Prensu, Foto: Reuters

Arhiepiskopija rimokatoličke crkve u Port-o-Prensu založila se danas za oslobađanje šest časnih sestara koje su otete prošle sedmice i zatražile, u vrlo oštro sročenom pismu, da se vlada Haitija razračuna sa gangsterima čije je nasilje preplavilo ovu karipsku zemlju, najsiromašniju na sjevernoj hemisferi.

U zajedničkom pismu arhiepiskopije i Haićanske konferencije vjernika ocjenjuje se da su Haiićani umorni od "vladavine terora" koju sprovode naoružane grupe i pozivaju se vladini zvaničnici da zaštite narod i imovinu ljudi.

"Mnogo puta je Crkva osuđivala njihovo ćutanje, koje ima sličnost sa prezrivim stavom prema patnjama naroda", navodi se u pismu.

Vjerski lideri su istakli da ih uznemirava to što vide da nema ozbiljnog odgovora na, kako su rekli, pošast kidnapovanja koja pogađa Haiti više od dvije godine.

Prema njihovim riječima, sadašnje nasilje "gurnulo je zemlju u situaciju koja je sve konfuznija i haotičnija".

Oni su zatražili da se otete opatice oslobode bez ikakvih preduslova.

Časne sestre i još dvije osobe putovale su autobusom kroz Port-o-Prens prošlog petka, kada su otete. Niko još nije preuzeo odgovornost za ovo nedjelo.

Papa Franjo je juče zatražio njihovo puštanje na slobodu u govoru vjernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Haićanske bande su prošle godine otele 2.500 ljudi, što je za više od 80 odsto više nego 2022. godine, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

U zemlji sa 11 miliona ljudi postoji manje od 10.000 aktivnih policajaca, koji su preopterećeni poslom i loše plaćeni.

Bonus video: