Prvi na meti: Stanovnici Guama zabrinuti zbog nuklearnih prijetnji

Malo ostrvo u Pacifiku – Guam, u centru je pažnje ovih dana. Najbliže naseljeno mesto Guamu je Mikronezija, udaljena oko 1.000 kilometara i to je američko tlo najbliže Sjevernoj Koreji
88 pregleda 1 komentar(a)
Guam, Foto: Reuters
Guam, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2017. 07:52h

I dalje traje verbalni rat Sjeverne Kore i Sjedinjenih Američkih Država. Sjeverna Koreja je objavila da je spremna da raketama gađa more u neposrednoj blizini američke baze na pacifičkom ostrvu Guam kao dokaz svoje moći. Američki predsjednik Donald Tramp poručio im je da bi trebalo da budu veoma nervozni jer bi mogli "rđavo da se provedu" ukoliko se ne upristoje. Japan i Južna Koreja su zabrinuti,a oštre reakcije dolaze i iz Evrope.

Malo ostrvo u Pacifiku – Guam, u centru je pažnje ovih dana. Najbliže naseljeno mesto Guamu je Mikronezija, udaljena oko 1.000 kilometara i to je američko tlo najbliže Sjevernoj Koreji. Mještani Guama jesu Amerikaci po rođenju ali nemaju pravo glasa na izborima u SAD. Njegovih 160.000 stanovnika strahuju da bi mogli da postanu žrtve sukoba Amerike i Sjeverne Koreje, prenosi RTS.

"Meni je kao ocu, cijela situacija zabrinjavajuća. Volio bih da do toga ne dođe, volio bih kada bi svjetske supersile našle drugačiji način da riješe probleme. Ne treba da uključuju mjesta koja ne predstavljaju prijetnju ni na koji način", zabrinut je jedan građanin Guama.

"Nisam pretjerano zabrinuta zbog toga... Smatram da bi to bila prilično glupa ideja, a sigurna sam da će nas Sjedinjene Države zaštititi", smatra jedna mještanka.

Straha ima, jer je američki predsjednik Donald Tramp zaoštrio retoriku prema Sjevernoj Koreji, rekavši da je njegov komentar da će se Pjongjang suočiti "sa vatrom i bijesom kakve svijet još nije vidio" ako ponovo bude zaprijetio Vašingtonu - možda bio nedovoljno žestok.

"Ako Sjeverna Koreja makar samo i razmišlja o napadu na nas ili naše saveznike, dogodiće im se ono što nisu ni zamišljali. Sjevernoj Koreji bi bilo bolje da se pribere ili će biti u nevolji u kakvoj je bilo malo država", rekao je Tramp.

Sjeverna Koreja odbacila je Trampovo upozorenje kao "gomilu besmislica", a zvanični Pjongjang je predstavio detaljne planove za raketni udar na američku pacifičku teritoriju Guam. Sjevernokorejska vojska će, na zahtjev lidera Kim Džong Una, do sredine ovog mjeseca izraditi plan napada na Guam.

Izjave oko napada izazivaju zabrinutost. Japan i Južna Koreja obećavaju snažnu reakciju, a japansko ministarstvo odbrane će povećati stepen pripravnosti.

"Preduzećemo sve neophodne mjere", poručio je ministar odbrane Japana, Icunori Onodera.

Portparol južnokorejskog predsjednika izjavio je da su telefonom razgovarali južnokorejski i američki šefovi nacionalne bezbjednosti.

"Dvije strane su ponovile da će blisko i transparentno sarađivati kako bi osigurali bezbjednost Južne Koreje, Sjedinjenih Država i građana obje države", naveo je Park Su Hjun, portparol kabineta predsjednika.

Tenzije između dvije države povećane su poslije nedavnog izvještaja američkih obavještajaca u kojem se procjenjuje da su u Pjongjangu uspjeli da proizvedu nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da se smjesti u balistički projektil za koji može da dosegne u sve djelove SAD. Usljed rasta tenzija između Amerike i Sjeverne Koreje, svjetske berze i cijena nafte naglo su pale.

Bonus video: