Prva prodavnica alkohola u Rijadu

Saudijska Arabija će uskoro otvoriti radnju u kojoj će strane diplomate moći da kupe alkoholna pića

13656 pregleda 4 komentar(a)
Prodavnica alkoholnih pića biće otvotena u Diplomatskoj četvrti u Rijadu, Foto: Rojters
Prodavnica alkoholnih pića biće otvotena u Diplomatskoj četvrti u Rijadu, Foto: Rojters

Saudijska Arabija se priprema da otvori svoju prvu prodavnicu alkohola u prijestonici Rijadu koja će usluživati isključivo ne-muslimanske diplomate, kazali su za Rojters upućeni izvori.

Kupci će morati da se registruju preko telefonske aplikacije, nakon čega će dobiti verifikacioni kod od ministarstva inostranih poslova a prilikom kupovine će morati da poštuju mjesečne kvote, navodi se u dokumentu u koji je imala uvid britanska agencija.

Ovaj potez predstavlja dio napora kraljevine, na čijem čelu je princ Mohamed bin Salman, da ovu ultrakonzervativnu muslimansku zemlju otvori za turizam i poslovanje. To je takođe dio širih planova poznatih kao “Vizija 2030” za izgradnju postnaftne ekonomije.

Nova radnja će biti locirana u Diplomatskoj četvrti Rijada, gdje su smještene ambasade i diplomate i biće strogo ograničena na ne-muslimane, navodi se u dokumentu.

Nejasno je da li će drugi ne-muslimanski stanovnici imati pristup radnji. U Saudijskoj Arabiji žive milioni stranaca ali oni su većinom muslimanski radnici iz Azije i Egipta.

Rojtersov izvor je naveo da se očekuje da radnja bude otvorena narednih nedjelja.

Saudijska Arabija ima stroge zakone protiv konzumiranja alkohola, a prestupi mogu biti kažnjeni bičevanjem, deportacijom, novčanim kaznama ili zatvorom. U okviru reformi, bičevanje je uglavnom zamijenjeno zatvorskim kaznama.

Alkohol je dostupan samo preko diplomatske pošte ili na crnom tržištu.

Vlada je juče potvrdila izvještaje u medijima da uvodi nova ograničenja na uvoz alkohola preko diplomatskih pošiljki. Saudijski Centar za međunarodnu komunikaciju (CIC) objavio je da su nova pravila uvedena u okviru borbe protiv nezakonite trgovine alkoholom i drugim proizvodima koje dobijaju diplomatske misije.

“Novi proces će nastaviti da omogućava da sve diplomate nemuslimanskih ambasada imaju pristup ovim proizvodima po određenim kvotama”, navodi se u saopštenju CIC-a.

U saopštenju se ne pominje planirana radnja za prodaju alkohola ali se ističe da novi okvir poštuje međunarodne diplomatske konvencije.

Saudijska Arabija, koja je decenijama bila relativno zatvorena, proteklih godina je olabavila stroga društvena pravila, poput razdvajanja muškaraca i žena na javnim mjestima i zahtjeva da žene nose crne odore koje pokrivaju cijelo tijelo, takozvane abaje.

Uspon princa Muhameda na vlasti praćen je izmjenama koje obuhvataju otvaranje zemlje za nevjerski turizam, koncerte i omogućavanje ženama da voze automobile, kao i suzbijanjem svake vrste protivljena i obračunom sa političkim rivalima.

Plan Vizija 2030. takođe uključuje razvijanje lokalnih industrija i logističkih centara, i ima za cilj otvaranje stotina hiljada radnih mjesta da saudijske državljane.

Bonus video: