Američki ministar odbrane: Rat sa Sjevernom Korejom bi bio katastrofalan

"Ako Sjeverna Koreja čak i pomisli na napad na bilo koga koga volimo ili predstavljamo, ili na naše saveznike, ili na nas, trebala bi da bude veoma, veoma nervozna. Reći ću vam nešto. I trebali bi da budu veoma nervozni. Jer će im se dogoditi stvari za koje nikada nisu mislili da su moguće", naglasio je Tramp
14 komentar(a)
Džim Matis, Foto: Reuters
Džim Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2017. 05:38h

Američki predsjednik Donald Tramp pojačao je svoju retoriku protiv Sjeverne Koreje rekavši da bi ta zemlja trebala da bude "veoma, veoma nervozna" čak i ako pomisli na napad na SAD ili njegove saveznike, nakon što je Pjongjang objavio da razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog ostrva Guam u Pacifiku.

"Narod ove zemlje je siguran. Naši saveznici su sigurni. I reći ću vam ovo - Sjeverna Koreja bolje da razmisli šta radi ili će je snaći nevolja kao malo koju zemlju u svijetu", rekao je Trump novinarima nakon sastanka sa svojim zvanilnicima za bezbjednost.

Daleko od ublažavanja tona pošto je u utorak rekao da će svaka prijetnja Pjongjanga biti "dočekana sa vatrom i bijesom kakve svijet nikada nije vidio", Tramp je rekao da te izjave možda nisu išle dovoljno daleko.

"Možda to nije bilo dovoljno čvrsto. Oni to već dugo rade našoj zemlji, mnogo godina. I vrijeme je da se neko zauzme za ljude ove zemlje i za ljude u drugim zemljama", dodao je Tramp.

Upitan da li će razmotriti preventivni napad na Sjevernu Koreju kako bi se spriječio nuklearni napad na SAD, Tramp je rekao "vidjećemo šta će se dogoditi".

"Ako Sjeverna Koreja čak i pomisli na napad na bilo koga koga volimo ili predstavljamo, ili na naše saveznike, ili na nas, trebala bi da bude veoma, veoma nervozna. Reći ću vam nešto. I trebali bi da budu veoma nervozni. Jer će im se dogoditi stvari za koje nikada nisu mislili da su moguće", naglasio je Tramp.

A američki ministar odbrane Džim Matis je rekao da bi mogući rat između SAD i Sjeverne Koreje bio "katastrofalan".

On je naveo da će SAD biti spremne ako do toga dođe.

"Rat je dobro poznata tragedija, nema potrebe da se crta, on bi bio katastrofalan", rekao je prvi čovjek Pentagona.

Ministar odbrane je rekao da je njegova odgovornost da pripremi vojne opcije ako to bude potrebno, ali da SAD zagovara diplomatski pristup sjevernokorejskog prijetnji.

Bonus video: