BLOG Međunarodni sud pravde traži da Izrael spriječi genocid u Gazi, nije naredio prekid vatre

Sukob Izraela i Hamasa – 112. dan

18968 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2024. 20:52h
Liveblog
20:55h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je pozdravio današnju odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Južne Afrike protiv Izraela zbog genocida u Pojasu Gaze.

Najviši sud Ujedinjenih nacija nije danas naredio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je zatražio da Izrael preduzme sve mjere da bi spriječio svoje snage da počine genocid u toj palestinskoj enklavi.

Turska će nastaviti da traži da se "osigura da ratni zločini počinjeni protiv nedužnih paletinskih civila ne prođu nekažnjeno", napisao je Erdogan na mreži X.

On je izrazio nadu da će izraelski napadi na "žene, djecu i starije biti prekinuti".

Ankara je oštro kritikovala izraelsku operaciju u Gazi navodeći da se radi o ratnim zločinima i krženjima ljudskih prava.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da očekuje da Izrael "odmah i u potpunosti sprovede odluku" suda.

Proces protiv Izraela zbog genocida je pokrenula Južna Afrika koja je od Međunarodnog suda pravde tražila da naredi Izraelu da obustavi vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

(BETA)

20:54h

Ministarska spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok je izjavila da se Izrael mora pridržavati današnje odluke Međunarodnog suda pravde (MSP), a da Hamas mora osloboditi taoce.

Najviši sud Ujedinjenih nacija nije u petak naredio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je tražio da Izrael preduzme sve mjere da bi spriječio svoje snage da počine genocid u toj palestinskoj enklavi. Proces protiv Izraela za genocid pokrenula je Južna Afrika, koja je od Međunarodnog suda pravde tražila da naredi Izraelu da obustavi vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

Berbok je konstatovala da "Međunarodni sud pravde nije odlučio o glavnom pitanju, ali je naredio privremene mjere. One su takođe obavezujuće po međunarodnom pravu. Izrael se mora toga pridržavati", .

"U isto vrijeme sud je razjasnio da su izraelske akcije uslijedile poslije varvarskog terora (Hamasa) 7. oktobra i podsjetio da Hamas takođe obavezuje međunarodno humanitarno pravo i mora konačno osloboditi sve taoce. Mi ćemo podržavati to svom svojom moći, kao i mjeru naređenu Izraelu da hitno omogući više huminatarne pomoći Gazi", rekla je njemačka ministarka.

(BETA)

20:53h

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus porekao je danas optužbe Izraela da je ta organizacija u dosluhu sa Hamasom jer ignoriše izraelske dokaze o "vojnoj upotrebi" bolnica u Pojasu Gaze.

Gebrejesus je na društvenim mrežama upozorio da su te tvrdnje "štetne" i da mogu da ugroze zaposlene u SZO "koji rizikuju svoje živote" u Gazi.

"Kao agencija Ujedinjenih nacija SZO je nepristrasna i radi za zdravlje i dobrobit svih ljudi", naveo je šef organizacije.

"SZO pobija optužbe Izraela na sastanku upravnog odbora juče da je SZO u 'dosluhu' sa Hamasom i da ' zatvara oči' prema patnjama talaca koji se drže u Gazi", objavio je Gebrejesus na platformi Iks (X).

Ambasadorka Izraela u UN u Ženevi Meirav Eilon Šahar je juče rekla da se Hamas ugradio u bolnice u Gazi i koristi ljudske štitove na palestinskoj teritoriji.

"U svakoj bolnici koju su IDF (Izraelske odbrambene snage) pretražile u Gazi našle su dokaze o Hamasovoj vojnoj upotrebi", rekla je ambasadorka.

Ona je ocijenila da te "nepobitne dokaze" SZO stalno ignoriše, te da se ne radi o nesposobnosti, već o dosluhu.

Izraelska ambasadorka je dodala da je SZO znala da su taoci držani u bolnicima i da su teroristi delovali unutar njih.

"Čak i kada su joj predstavljeni konkretni dokazi o tome šta se dešava ispod i iznad zemlje SZO je odlučila da zažmuri ugrožavajući one koje je trebalo zaštiti", ocijenila je ona, prenio je Frans pres.

(BETA)

17:41h

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila je danas da je otvorila istragu protiv nekoliko zaposlenih koji su osumnjičeni za umiješanost u oktobarski napad palestinskog Hamasa na Izrael i da je prekinula veze sa njima.

I EU i SAD odmah su izrazili zabrinutost zbog tih navoda, a Vašington je saopštio da privremeno obustavlja finansijsku pomoć toj agenciji UN.

Direktor UNRWA Filip Lazarini rekao je da su izraelske vlasti dostavile toj agenciji "informacije o navodnoj umiješanosti nekoliko zaposlenih u užasne napade na Izrael 7. oktobra", prenosi agencija Asošiejted pres.

"Kako bih zaštitio sposobnost agencije da isporučuje humanitarnu pomoć, odlučio sam da odmah raskinem ugovore sa tim članovima osoblja i da pokrenem istragu kako bi istina bila utvrđena što prije", kazao je Lazarini.

Evropska komisija i šef evropske diplomatije Žosep Borelj saopštili su da su "izuzetno zabrinuti zbog navoda o umiješanosti osoblja UNRWA u terorističke napade u Izraelu 7. oktobra".

"EU ponavlja najoštriju osudu napada terorista Hamasa na Izrael, za koje nema opravdanja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Komisija i Borelj ukazuju da je UNRWA tokom mnogo godina imala ključnu ulogu, podržavajući pristup ugroženih palestinskih izbjeglica važnim uslugama kao što su obrazovanje i zdravstvo, i da je glavni partner međunarodne zajednice, uključujući EU.

"U kontaktu smo sa UNRWA, očekujemo od te agencije punu transparentnost u vezi sa optužbama i momentalno preduzimanje mjera protiv uključenog osoblja. Komisija će procijeniti dalje korake i izvući pouke na osnovu rezultata potpune i sveobuhvatne istrage", dodaje se.

SAD su saopštile da su privremeno suspendovale finansijsku pomoć UNRWA poslije navoda o umiješanosti njenih zaposlenih u napad Hamasa na Izrael.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler naveo je da su SAD "izuzetno zabrinute" zbog navoda da je 12 zaposlenih u UNRWA bilo umiješano u teroristički napad Hamasa protiv Izraela 7. oktobra.

Naveo je da je američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je prije mjesec dana posjetio kancelarije UNRWA u Jordanu i pohvalio njen rad, obavijestio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o obustavi finansiranja.

Ubrzo po dolasku na vlast, administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena obnovila je finansiranje UNRWA koje je bilo prekinuto za vrijeme mandata Donalda Trampa (2017-2021).

(BETA)

17:03h

Palestinski islamistički Hamas objavio je danas novi video snimak koji prikazuje tri Izraelke zatočene u Pojasu Gaze.

Kako navode izraelski mediji, u petominutnom snimku vide se dvije djevojke koje su bile na odsluženju vojnog roka i treća koja je civil kako traže od vlade Izraela da ih vrati kući.

Hamas je objavio da je video snimljen 107. dana rata, što znači početkom ove sedmice, ali za to nema dokaza.

Hamasovci su i ranije emitovali slične video-snimke talaca koje drže, a Izrael ih je označavao propagandom i jadnim psihološkim ratom.

Većina izraelskih medija na prenosi te video snimke.

U napadima na jug Izraela 7.oktobra palestinski ekstremisti, predvođeni Hamasom, su oteli oko 250 talaca.

Tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra oslobođeno je oko 100 talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Izraelske vlasti navode da je u Gazi zatočeno još 136 ljudi, od kojih 28 više nisu živi.

(BETA)

17:01h

SAD su uništile balističku protivbrodsku raketu ispaljenu iz zone pod kontrolom Huti pobunjenika u Jemenu, ka američkom vojnom brodu u Adenskom zalivu, saopštila je Američka vojna komanda na Bliskom istoku.

Raketa se kretala ka mjestu gdje se nalazi američki razarač Karni i uništena je, a pri tome nije bilo ranjenih niti je pričinjena šteta, navela je američka komanda na mreži X. Američki razarač od novembra je bio uključen u američkim operacijama pokušaja zaustavljanja napada Huta, prenosi agencija AP.

Radi se o najnovijim napadima Huti pobunjenika u njihovoj kampanji protiv brodova koji plove Crvenim morem i okolnim vodama, što je poremetilo globalnu trgovinu usred izraelskog rata protiv Hamasa u pojasu Gaze.

U američkom saopštenju izbjegava da se kaže da su Huti direktno ciljali američki brod Karni, što je postao običaj Vašingtona od kada su počeli napadi u novembru. To je vjerovatno u pokušaju da kriza u Crvenom moru ne preraste u nešto veće, pošto stručnjaci strahuju da bi rat između Izraela i Hamasa mogao da preraste u širi sukob.

Britanska agencija za pomorsku bezbjednost UKMTO je javila ranije da su dvije rakete eksplodirale danas pored broda kod južnog Jemena. Kompanija za upravljanje pomorskim rizicima Ambri je takođe javila da je bila eksplozija u toj istoj zoni, na oko jedan metar od tankera koji plovi pod panamskom zastavom i povezan je sa Indijom.

Američke snage, ponekad zajedno sa Velikom Britanijom, sprovele su niz udara na Huti pobunjenike, koji su posljednjih nedjelja povećali broj napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, navodeći da tako podržavaju Palestince u Gazi, teritoriji koja je pod izraelskim bombardovanjem i opsadom. Huti su rekli da u podršku Palestincima ciljaju brodove povezane sa Izraelom, a od početka vazdušnih udara na njih rekli su da će sada ciljati i američke i britanske brodove.

U srijedu su Huti napali dva broda koja su plovila pod američkom zastvom i prevozila teret za američku vojsku i Stejt department, zbog čega je američki ratni brod koji je bio u njihovoj pratnji morao da puca i obori neke od projektila.

Huti, koji su bliski Iranu, kontrolišu veliki dio Jemena poslije gotovo decenije rata protiv vlade, koji je izazvao jednu od najtežih humanitarnih kriza na svijetu.

(BETA)

16:59h

Izrael odbacuje "podli" pokušaj da mu se negira pravo da se brani i nastaviće borbu protiv Hamasa, najavio danas je izraelski premijer Benjamin Netanjahu poslije presude Međunarodnog suda pravde u kojoj se Jerusalim poziva da preduzme mjere kako bi spriječio genocidni čin protiv Palestinaca.

"Posvećenost Izraela međunarodnom pravu je nepokolebljiva. Isto tako je nepokolebliva naša sveta posvećenost nastavku odbrane naše zemlje i našeg naroda", objavio je Netanjahu onlajn na engleskom jeziku.

"Podli pokušaj da se porekne Izraelu to fundamentalno pravo je očigledna diksriminacija protiv jevrejske države i sa pravom je odbačena. Optužba za genocid podneta protiv Izraela nije samo lažna, već pretjerana i pristojni ljudi će je svuda odbaciti", ocijenio je Netanjahu.

Označavajući Hamas genocidnom organizacijom izraelski lider je tvrdio da Izraela vodi rat protiv "terorista, a ne palestinskog naroda" i dodao da se Hamas zarekao da će ponoviti "zločine" počinjene 7.oktobra.

Netanjahu je uz to najavio da će uprkos ratu Izrael nastaviti da omogućava isporuku humanitarne pomoći i da čini sve što može da ne povrijedi civile čak iako ih Hamas koristi kao ljudske štitove.

"Uoči međunarodnog Dana holokausta ja ponovo obećavam kao premijer Izraela - nikad više", rekao je on i obećao da će učiniti se što je potrebno da brani Izrael i izraelski narod.

Netanjahuova kancelarija je takođe objavila saopštenje na hebrejskom o odluci suda i navela da Izrael vodi pravedan rat "protiv monstruma Hamasa koji su ubijali, odsijecali glave i oteli građane Izraela", prenijeli su izraelski mediji.

"Sama tvrdnja da Izrael čini genocid protiv Palestinaca je ne samo lažna, već pretjerana i spremnost suda da je razmatra je obilježje sramote koje se neće izbrisati vekovima", rekao je Netanjahu i najavio borbu do potpune pobjede do pobjede nad Hamasom, povratka svih zatočenih i dok Gaza više ne bude prijetnja za Izrael.

(BETA)

16:56h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je danas članovima vlade da se uzdrže od odgovora na odluku Međunarodnog suda pravde da ne odbaci tužbu Južne Afrike protiv Izraela za genocid.

Netanjahu je preko savjetnika za nacionalnu bezbjednost Cahija Hanegbija dao instrukcije ministrima da se uzdrže od izjava prije objavljivanja zvaničnog stava vlade o odluci Međunarodnog suda pravde, javio je izraelski javni servis Kan.

Međunarodni sud pravde u Hagu nije danas naredio Izraelu da obustavi vojnu operaciju u Pojasu Gaze, ali je pozvao tu zemlju da preduzme sve mjere kako bi spriječila svoje snage da počine genocid nad Palestincima u maloj enklavi. Sud je takođe naložio šest privremenih mjera za zaštitu Palestinaca u Pojasu Gaze.

Uprkos Netanjahuovoj naredbi, odluku suda su osudila dva ministra iz ultradesničarske stranke Ocma Jehudit (Jevrejska snaga), Jicak Vaserlauf i Itamar Ben Gvir.

Ben Gvir, čije su izjave između ostalog podstakle Južnu Afriku da tuži Izrael za genocid, ocijenio je da odluke suda „dokazuju da ne teži pravdi, već progonu jevrejskog naroda“.

Vaserlauf je na društvenim mrežama napisao „Da se ne ponovi“, što je poruka koja se odnosi na Holokaust u Drugom svjetskom ratu i druge zločine genocida.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, iz Netanjahuove konzervativne partije Likud, rekao je da Izraelu „nije potrebno držati lekcije o moralnosti“ dok se bori protiv Hamasa u Gazi.

„Međunarodni sud pravde u Hagu udovoljio je antisemitskom zahtjevu Južne Afrike da diskutuje o tvrdnji o genocidu u Gazi i sada odbija peticiju“, naveo je Galant.

On je dodao da oni koji teže pravdi neće uspjeti da je nađu u sudu u Hagu, već u tunelima Hamasa u Gazi, gdje je, kako je kazao, zatočeno 136 izraelskih talaca i gdje se kriju oni koji su ubili izraelsku djecu i žene.

(BETA)

15:57h

Palestina je pozdravila privremene mjere koje je danas naredio Međunarodni sud pravde.

"Sudije MSP-a su ocijenile činjenice i zakon. Presudili su u korist humanosti i međunarodnog prava. Pozivamo sve države da osiguraju implementaciju svih privremenih mjera koje je naredio Međunarodni sud pravde, uključujući Izrael, okupacionu silu. Ovo je obavezujuća zakonska obaveza. Države sada imaju jasne zakonske obaveze da zaustave izraelski genocidni rat protiv palestinskog naroda u Gazi i da se pobrinu da oni ne budu saučesnici u njemu", navodi se u saopštenju Ambasade Palestina u Podgorici.

Naredba Međunarodnog suda pravde je, kako su kazali, važan podsjetnik da nijedna država nije iznad zakona.

"To bi trebalo da posluži kao poziv na buđenje Izraelu i akterima koji su omogućili njegovu ukorijenjenu nekažnjivost. Palestina ponovo potvrđuje svoju vječnu zahvalnost narodu i vladi Južne Afrike jer su preduzeli ovaj hrabar korak aktivne solidarnosti i nastaviće blisko sarađivati sa Južnom Afrikom i drugim zemljama kako bi osigurali zadovoljenje pravde", zaključuje se.

15:23h

Najviši sud Ujedinjenih nacija nije danas naredio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je zatražio da Izrael preduzme sve mjere kako bi spriječio svoje snage da počine genocid u toj palestinskoj enklavi.

Proces protiv Izraela za genocid pokrenula je Južna Afrika, koja je od Međunarodnog suda pravde tražila da naredi Izraelu da obustavi vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

Međunarodni sud pravde je odlučio je da ne odbaci slučaj i naložio je šest takozvanih privremenih mjera za zaštitu Palestinaca u Gazi.

Povodom dugo čekane odluke, koju je donijelo vijeće od 17 sudija, predsjednica suda Džoan Donogju rekla je da je sud "svjestan razmjera ljudske tragedije koja se odvija u regionu" i dodala da je "duboko zabrinut zbog kontinuiranog gubitka života i ljudske patnje".

Današnja odluka je privremena, ali bi razmatranje kompletnog slučaja moglo da potraje godinama. Izrael odbacuje optužbe za genocid i traži od suda da učini isto.

(BETA)

Izmjena: 15:57h
10:06h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je danas da je od početka rata Izraela i te palestinske islamističke organizacije poginulo 26.083 ljudi, najviše žena, djece i maloljetnika.

U protekla 24 sata ubijene su 183 osobe, navelo je Ministarstvo u saopštenju za štampu.

Dodalo je da je 64.487 ljudi ranjeno od početka sukoba 7. oktobra.

(BETA)

08:41h

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se borbe nastavljaju u Kan Junisu, gdje su pripadnici kopnenih snaga ubili desetine boraca Hamasa, prenosi danas Tajms ov Izrael (The Times of Israel).

Tokom noći su izraelski borbeni avioni pogodili nekoliko lokacija Hamasa u oblasti Kan Junisa, uključujući stanove koje koriste operativci, skladišta oružja, osmatračnice i poligone, saopštila je vojska.

Na sjeveru Pojasa Gaze, vojska je izvela nekoliko napada na lokacije Hamasa.

IDF su saopštile da je mornarica tokom noći izvela i udare duž obale Gaze, kao podrška vojnicima na terenu.

(BETA)

Bonus video: