BLOG Hamas: Od početka rata u Gazi poginulo 26.257 osoba, 174 žrtava za 24 sata

Sukob Izraela i Hamasa – 113. dan

12017 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2024. 22:13h
Završeno
15:36h

Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) potrebna je "maksimalna podrška", a ne ukidanje pomoći, izjavio je danas palestinski ministar za civilne poslove Husein al-Šeik.

"Pozivamo zemlje koje su najavile da će obustaviti podršku UNRWA da promijene svoju odluku", rekao je Al-Šeik, koji je i generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Zvaničnik Palestinske uprave je upozorio da bi ukidanje podrške UNRWA moglo da ugrozi pružanje humanitarne pomoći, dok traje rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Vlada Izraela je, međutim, saopštila da ne želi da UNRWA bude dio rješenja na palestinskoj teritoriji, nakon rata između Izraela i Hamasa, i pozvala je da se sve aktivnosti te agencije prekinu.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, obustavilo je finansiranje UNRWA.

(BETA)

15:35h

Palestinski pokret Hamas danas je osudio izraelske "pretnje i ucjene" nakon optužbi da su zaposleni u palestinskoj agenciji za izbjeglice (UNRWA) učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra, dok je Izrael poručio da želi da UNRWA više ne igra nikakvu ulogu u Gazi.

"Tražimo od UN i međunarodnih organizacija da ne popuste pred prijetnjama i ucjenama Izraela", navodi se u saopštenju palestinskog islamističkog pokreta.

Istovremeno, vlada Izraela želi da "osigura da UNRWA neće biti dio" rješenja na palestinskoj teritoriji, nakon rata između Izraela i Hamasa, navodi se u saopštenju šefa izraelske diplomatije Izraela Kaca.

On je izrazio nadu da će se sve aktivnosti te agencije - prekinuti.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, obustavilo je finansiranje UNRWA.

(BETA)

15:34h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) naredne sedmice razmotriće odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) o Izraelu i Gazi.

MSP je u petak, postupajući po optužbi Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze, naložio Izraelu da preduzme sve mjere u okviru svojih nadležnosti kako bi spriječio djela iz Konvencije UN-a o genocidu.

Sastanak SB UN biće održan u srijedu, u 16 sati po lokalnom vremenu, na zahtjev Alžira, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Alžirsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da bi sastanak trebalo da da "obavezujući efekat na odluku MSP o privremenim mjerama nametnutim izraelskoj okupaciji".

Najviši sud UN-a nije naredio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je zatražio da Izrael preduzme sve mjere kako bi spriječio svoje snage da počine genocid u toj palestinskoj enklavi.

Presude MSP su konačne i bez žalbe, ali ne postoji instrument kojim bi se države mogle prisiliti da ih primijene.

(MINA)

14:52h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je danas da je od početka rata Izraela i te palestinske islamističke organizacije poginulo 26.257 ljudi, najviše žena, djece i maloletnika.

U protekla 24 sata ubijene su 174 osobe, navelo je ministarstvo u saopštenju za štampu.

Dodaje se da je 64.797 ljudi ranjeno od početka sukoba 7. oktobra.

(BETA)

Bonus video: