Irak i SAD počeli pregovore o okončanju koalicije koja se borila protiv Islamske države

Irački premijer Mohamed Šija al Sudani je u saopštenju rekao da je podržao "početak prve runde bilateralnog dijaloga Iraka i Sjedinjenih Američkih Država da bi se okončala misija Koalicije u Iraku"

3936 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države i Irak su danas u Bagdadu održali prvu sjednicu u okviru zvaničnih razgovora za okončavanje misija vojne koalicije koju predvode SAD za borbu protiv Islamske države u Iraku.

Irački premijer Mohamed Šija al Sudani je u saopštenju rekao da je podržao "početak prve runde bilateralnog dijaloga Iraka i Sjedinjenih Američkih Država da bi se okončala misija Koalicije u Iraku".

U saopštenju koje je objavila koalicija kaže se da će radne grupe iračkih i koalicionih vojnih zvaničnika proceniti "prijetnju od Islamske države, operativne i ekološke zahtjeve i kapacitete iračkih bezbjednosnih snaga" i da će viša vojna komisija "raditi na utvrđivanju uslova za tranziciju misije u Iraku".

Američke snage u Iraku i Siriji su redovno na meti napada bespilotnim letjelicama milicija koje podržava Iran u pozadini rata Izrael-Hamas koji je u toku.

SAD su u Iraku od invazije 2003. godine. Iako su sve američke borbene snage otišle 2011. godine, hiljade vojnika su se vratile 2014. da bi pomogle iračkoj vladi da porazi Islamsku državu.

Otkako je ta ekstremistička grupa izgubila kontrolu nad teritorijom koju je nekada zauzela, irački zvaničnici su periodično pozivali na povlačenje koalicionih snaga, posebno poslije američkog napada iz vazduha u januaru 2020. u kojem su ispred aerodroma u Bagdadu ubijeni iranski general Kasem Sulejmani i vođa iračke milicije Abu Mahdi al-Muhandis.

Pitanje se ponovo pojavilo otkako je Izrael pokrenuo svoju veliku kontraofanzivu u Gazi nakon napada Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra.

Od sredine oktobra grupa milicija koje podržava Iran, a sebe naziva Islamski otpor u Iraku, pokrenula je redovne napade na američke snage u Iraku i Siriji, za koje grupa kaže da su odmazda za podršku Vašingtona Izraelu u ratu u Gazi.

Procjenjuje se da je na 2.500 američkih vojnika i baze bilo više od 150 raketnih i bespilotnih napada milicija. Desetine članova američkog osoblja su ranjene.

SAD su zauzvrat gađale milicije, uključujući i neke povezane sa snagama narodne mobilizacije, koalicijom uglavnom šiitskih paravojnih grupa koje podržava Iran i koja je zvanično pod kontrolom iračke vojske. Irački zvaničnici su se žalili da su američki napadi kršenje suvereniteta Iraka.

Američki zvaničnici su rekli da su razgovori o formiranju komiteta za odlučivanje o okviru za okončanje misije koalicije već bili u toku prije 7. oktobra kada je počeo rat u Pojasu Gaze i da odluka nije povezana sa napadima.

Islamski otpor u Iraku je ipak preuzeo zasluge za tu odluku i u saopštenju rekao da nagoviješteno povlačenje "dokazuje da Amerikanci razumiju samo jezik sile", te je obećao da će nastaviti napade na njih.

Bonus video: