Kineski ministar spoljnih poslova pozvao Vašington da ne podržava nezavisnost Tajvana

Vang je rekao da skorašnji izbori na Tajvanu nisu promijenili činjenicu da je to ostrvo sastavni dio Kine, kao i da je najveći izazov u kinesko-američkim odnosima pitanje "nezavisnosti Tajvana"

4666 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je danas američkom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Džejku Salivenu da zvanični Vašington treba da ostane pri obavezi da neće podržavati nezavisnost Tajvana.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Vang je rekao da skorašnji izbori na Tajvanu nisu promijenili činjenicu da je to ostrvo sastavni dio Kine, kao i da je najveći izazov u kinesko-američkim odnosima pitanje "nezavisnosti Tajvana".

Šef kineske diplomatije je dodao da bi obje strane trebalo da iskoriste predstojeću 45. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa kao šansu da "da razmišljaju o prošlim iskustvima i tretiraju jedni druge kao jednake, umjesto da usvajaju snishodljiv stav."

Obje strane treba da budu "posvećene međusobnom poštovanju, mirnoj koegzistenciji i saradnji u kojoj svi dobijaju, izgrađujući ispravan način za interakciju Kine i SAD", rekao je Vang.

Obje strane su se složile da će dva predsjednika održavati redovne kontakte, pružati strateške smjernice o bilateralnim odnosima i promovisati razmjenu između SAD i Kine u različitim oblastima i nivoima, saopštilo je kinesko ministarstvo.

Dvije zemlje će u bliskoj budućnosti osnovati zajedničku radnu grupu o saradnji u borbi protiv trgovine drogom i održati prvi dijalog Kine i SAD o veštačkoj inteligenciji već ovog proljeća.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je rekao da on ne podržava tajvansku nezavisnost, ali da zakon SAD zahtijeva jasnu odbranu tog ostrva i da zvanični Vašington svaku prijetnju Tajvanu shvata sa "ozbiljnom zabrinutošću".

Vang i Saliven sastali su se u Bangkoku juče i danas, a obje vlade koje su pozdravile njihove razgovore kao "iskrene, konkretne i konstruktivne".

U današnjem saopštenju Bijele kuće u vezi današnjeg sastanka naglašeno je da je Saliven prenio drugoj strani važnost održanja mira i stabilnosti u tom regionu.

Saliven je istakao da iako su Vašington i Peking u globalnoj konkurenciji, obje strane moraju da "spriječe da to pređe u sukob ili konfrontaciju".

Osim pitanja Tajvana, dvojica zvaničnika su se dotakli i drugih pitanja, uključujući rata Rusije protiv Ukrajine, Bliskog istoka, Sjeverne Koreje, Južnog kineskog mora i Mjanmara, navodi se u saopštenju.

Bonus video: