Novi Zeland suspendovao finansiranje Agencije UN za palestinske izbjeglice

Premijer Kristofer Lukson je rekao da će suspenzija finansiranja trajati dok se istražuju te optužbe

1455 pregleda 0 komentar(a)
Premijer Novog Zelanda Kristofer Lukson, Foto: Printscreen YouTube
Premijer Novog Zelanda Kristofer Lukson, Foto: Printscreen YouTube

Novi Zeland se danas pridružio zemljama koje su suspendovale finansiranje Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA), poslije izraelskih optužbi da su neki njeni zaposleni učestvovali u napadima Hamasa 7.oktobra.

Premijer Kristofer Lukson je rekao da će suspenzija finansiranja trajati dok se istražuju te optužbe, prenio je Frans pres.

UNRWA je otpustila nekoliko zaposlenih i obećala temeljnu istragu takvih tvrdnji.

Izrael se obavezao da će zaustaviti rad agencije u Gazi poslije rata.

SAD, Australija, Velika Britanija, Japan i Njemačka su među zemljama koje su već suspendovale finansiranje UNWRA, a koja je u centru humanitarnih napora u Gazi.

Evropska unija je u ponedeljak zatražila hitnu reviziju agencije i takođe razmatra suspenziju finansiranja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastaće se danas sa ključnim UNRWA donatorima u Njujorku, najavio njegov portparol poslije prekida ugovora sa 12 zaposlenih u toj agenciji.

"Generalni sekretar je lično užasnut optužbama protiv zaposlenih u UNRWA", rekao je u ponedeljak portparol Stefan Dižarik.

Portparol je dodao da je Guterešova poruka donatorima, posebno onima koji su suspedovali davanja, da bar garantuju nastavak operacija agencije, jer ima desetine hiljada posvećenih zaposlenih koji rade širom regiona.

Gutereš se već sastao sa američkom ambasadorokom u UN Lindom Tomas-Grinfild u ponedeljak, a u vezi je sa rukovodostvom UNRWA, donatorima agencije,te regionalnim liderima, kraljem Jordana Abdulahom Drugim i predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem.

UNRWA je rekla da je brzo reagovala na optužbe, ali je upozorila da će suspendovanje finansiranja uticati na obične Palestince koji su već u očajnoj situaciji.

Bonus video: