Zvaničnici SAD: Blinken tražio od Stejt departmenta opcije za priznanje palestinske države

Decenijama je politika SAD bila da se suprotstavljaju priznanju Palestine kao države, i bilateralno i u institucijama UN, i da ističu da do palestinske državnosti treba da dođe jedino direktnim pregovorima Izraela i Palestinske uprave

5143 pregleda 2 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Državni sekretar SAD Entoni Blinken zatražio je od Stejt departmenta da sprovede reviziju i predstavi opcije za moguće američko i međunarodno priznanje palestinske države poslije rata u Pojasu Gaze, rekla su za Aksios dva zvaničnika informisana o tom pitanju.

Dok američki zvaničnici navode da nema promjene politike, činjenica da Stejt department uopšte razmatra takve opcije signalizira promjenu u razmišljanju unutar administracije predsjednika Džozefa Bajdena o mogućem priznanju palestinske državnosti, što je veoma osjetljivo pitanje i na međunarodnom i na domaćem planu.

Decenijama je politika SAD bila da se suprotstavljaju priznanju Palestine kao države, i bilateralno i u institucijama UN, i da ističu da do palestinske državnosti treba da dođe jedino direktnim pregovorima Izraela i Palestinske uprave.

Napori na pronalaženju diplomatskog izlaza iz rata u Gazi otvorili su vrata za ponovno promišljanje mnogih starih američkih paradigmi i politika, rekao je neimenovani visoki zvaničnik SAD.

Bajdenova administracija povezuje moguću normalizaciju između Izraela i Saudijske Arabije sa stvaranjem puta za uspostavljanje palestinske države u okviru svoje strategije za period poslije rata u Gazi.

Ta inicijativa je zasnovana na naporima Bajdenove administracije prije 7. oktobra, da pregovara o širokom sporazumu sa Saudijskom Arabijom čiji je dio mirovni sporazum Rijada i Izraela.

Saudijski zvaničnici poslije 7. oktobra i javno i privatno stavljaju do znanja da bi bilo koji sporazum o normalizaciji sa Izraelom bio uslovljen stvaranjem "neopozivog" puta ka palestinskoj državi.

Neki unutar Bajdenove administracije sada misle da bi priznanje palestinske države moglo da bude prvi korak u pregovorima za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, a ne posljednji, rekao je visoki američki zvaničnik.

Postoji nekoliko opcija za akciju SAD po ovom pitanju, uključujući bilateralno priznanje države Palestine, nesprečavanje prijema Palestine u UN ili podsticanje drugih zemalja da priznaju Palestinu.

Američki zvaničnici su rekli da je razmatranje opcija u vezi sa priznavanjem palestinske države jedno od brojnih pitanja koje je Blinken zatražio od Stejt departmenta.

Blinken je zatražio i procjenu mogućeg izgleda demilitarizovane palestinske države, na osnovu drugih modela iz cijelog svijeta, rekla su dva američka zvaničnika.

Ideju o demilitarizovanoj palestinskoj državi nekoliko puta je predložio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, između 2009. i 2015. godine, ali je posljednjih godina nije pominjao.

Svrha te procjene je sagledavanje opcija kako rješenje po modelu dvije države može da bude primijenjeno na način da garantuje bezbjednost za Izrael, rekao je jedan američki zvaničnik.

Bonus video: