Iran gradi četiri nuklearne elektrane

Zapad već dugo sumnja da Iran radi na nuklearnom oružju, dok Teheran negira da ga razvija

2803 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran je počeo izgradnju četiri nuklearne elektrane ukupne snage 5.000 megavata, prenijela je danas zvanična državna novinska agencija IRNA.

U izvještaju se navodi da se četiri elektrane grade u lučkom gradu Siriku na južnoj obali Irana, 1.150 kilometara južno od glavnog grada Teherana.

Šef iranske atomske agencije Mohamed Eslami je rekao da će biti potrebno devet godina da se završi izgradnja tih elektrana.

Šef projekta Naser Šariflu rekao je agenciji IRNA da će cio projekat koštati 20 milijardi dolara i da će otvoriti 4.000 radnih mjesta. Očekuje se da će svaka elektrana koristiti 35 tona nuklearnog goriva godišnje.

Iran želi da do 2041. godine ima 20.000 megavata u nuklearnim centralama.

Iran zasad ima samo jednu operativnu nuklearnu elekranu od 1.000 megavata, izgrađenu uz pomoć Rusije 2011. godine, a gradi i jednu od 300 megavata kod granice s Irakom.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA), tijelo UN, prošle godine je izvijestila da je Iran povećao obogaćivanje uranijuma koji je potreban za proizvodnju oružja.

Generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi je tada objavio je da je Iran "preokrenuo prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023. godine".

Iran je ranije smanjio obogaćivanje uranijuma na 60 odsto, ali je i to tehnički blizu nivoa za oružje od 90 odsto.

Zapad već dugo sumnja da Iran radi na nuklearnom oružju, dok Teheran negira da ga razvija.

Bonus video: