Ministar odbrane Izraela: Agencija UN za palestinske izbjeglice je izgubila legitimitet

"Fondovi iz zemalja širom svijeta su kanalisani kroz UNRWA i korišćeni da ojačaju terorističku infrastrukturu i da se plaćaju teroristi", rekao je Galant

2270 pregleda 0 komentar(a)
Galant (arhiva), Foto: Reuters
Galant (arhiva), Foto: Reuters

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) "izgubila legitimitet da postoji u sadašnjoj formi", ocijenivši da je ona "Hamas sa fejsliftingom".

"Fondovi iz zemalja širom svijeta su kanalisani kroz UNRWA i korišćeni da ojačaju terorističku infrastrukturu i da se plaćaju teroristi", rekao je Galant delegaciji ambasadora u UN u posjeti Izraelu, prenijeli su izraelski mediji.

Delegaciju je predvodio ambasador Izraela u UN Gilad Erdan, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, ali nije navelo ko su članovi delegacije, ni koje zemlje predstavljaju, ni gdje su se sastali.

U saopštenju se dodaje da će IDF (Izraelske odbrambene snage) nastaviti da dejstvuju dok ne postignu svoje ciljeve, uništenje vojnih i sposobnosti za vladanje Hamasa i povratak talaca u Izrael.

UNRWA je u međuvremenu ponovo upozorila da poslije februara neće moći više da funkcioniše, imajući u vidu da su mnoge zemlje suspendovale finansiranje agencije zbog optužbi Izraela da su zaposleni u njoj učestvovali u napadima na jug Izraela 7. oktobra, kada je počeo rat izraelske vojske protiv Hamasa.

Kako je navedeno još u ponedjeljak, novčani fondovi kojima raspolaže mogli bi se potrošiti do kraja februara ako više od deset zemalja ne odustane od odluke da suspenduju podršku agenciji, zbog optužbi da je 13 od oko 13.000 zaposlenih učestvovalo u prekograničnim napadima bez presedana.

U tim napadima je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i u Gazu odvedeno oko 250 talaca.

U izraelskoj osveti iz vazduha, sa kopa i mora ubijeno je više od 27.000 ljudi u Gazi, najviše žena i djece, saopštilo je danas tamošnje ministarstvo zdravlja.

Bonus video: