SAD odobrile napade na iranske mete

Ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da će nastojati da izbjegnu širi sukob

14564 pregleda 29 reakcija 20 komentar(a)
Lojd Ostin danas u Pentagonu, Foto: Reuters
Lojd Ostin danas u Pentagonu, Foto: Reuters

Američka administracija je odobrila planove za višednevne napade u Iraku i Siriji na mete uključujući „iransko osoblje i postrojenja“, objavio je danas CBS pozivajući se na američke zvaničnike.

Izvještaj je uslijedio nakon spekulacija o tome kako će se Vašington osvetiti nakon što su tri američka vojnika ubijena u subotu napadom dronom u Jordanu. To su bile prve američke žrtve u eskalaciji nasilja širom žarišta Bliskog istoka od početka rata Izraela i Hamasa u Gazi u oktobru.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je novinarima da će SAD nastojati da izbjegnu širi sukob.

Predsjednik Džo Bajden, pod pritiskom da preduzme odlučnu akciju a da ne izazove širi rat sa Iranom, rekao je da je odlučio kako će odgovoriti, ne navodeći detalje. Teheran je poručio da će odgovoriti na napade na svoju teritoriju ili državljane i interese u inostranstvu.

Izvještaj CBS-a citira američke zvaničnike koji kažu da će vremenski uslovi biti faktor u određivanju tajminga udara jer Vašington želi dobru vidljivost kako bi izbjegao rizik od pogađanja civilnih meta, prenio je Rojters.

Vašington je saopštio da napad u subotu na njegove vojnike u Jordanu blizu sirijske granice ima obilježja Kataib Hezbolaha, proiranske milicije bazirane u Iraku.

Ta grupa je u srijedu saopštila da obustavlja vojnu akciju protiv američkih snaga kako ne bi „posramila“ Bagdad.

Nasilje je buknulo u nekoliko država Bliskog istoka gdje operišu oružane grupe povezane sa Iranom otkad je Izrael pokrenuo ofanzivu na Gazu u odgovoru na napad Hamasa 7. oktobra.

SAD imaju 900 vojnika u Siriji i oko 2.500 u Iraku, navodi Rojters i dodaje da iranski savjetnici pomažu oružanim grupama u obje zemlje.

Međutim, elitna iranska Revolucionarna garda povlači više oficire iz Sirije nakon što je u izraleskim napadima poginulo više od šest njihovih pripadnika od decembra, objavio je Rojters pozivajući se na upućene izvore.

Bonus video: