Japan: Oborićemo rakete Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja upozorila je da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD Donald Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom"
10 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketni program, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketni program, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2017. 06:48h

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je danas da bi njegova zemlja mogla da obori sjevernokorejske rakete u slučaju da ih Pjongjang ispali u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Onodera je rekao u parlamentu da bi raketni napad predstavljao prijetnju za tu državu, navodi agencija AP.

Prema njegovim riječima, Japan bi slučaju raketnog napada mogao da ostvari pravo na "kolektivnu samoodbranu" i aktivira sistem raketne odbrane i razarač "Egis".

Njegov komentar ukazuje na rastuću vojnu ulogu Japana i kontradiktoran je njegovom prethodnom stanovištu da ta zemlja može da obara samo rakete koje su ispaljene u pravcu Japana.

Zakon o odbrani koji je stupio na snagu prošle godine dozvoljava japanskoj vojsci da brane SAD i druge saveznike u slučaju neprijateljskog napada.

Sjeverna Koreja upozorila je juče da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD Donald Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom".

Bonus video: