Lider Sjeverne Koreje pregledao vojne brodove, pojačane ratne pripreme

"Jačanje pomorskih snaga trenutno je najvažnije pitanje za pouzdanu odbranu pomorskog suvereniteta zemlje i intenziviranje ratnih priprema"

5861 pregleda 8 komentar(a)
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un, Foto: Reuters
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pregledao je vojne brodove u okviru nove kampanje podrške pomorskim snagama dok njegova zemlja pojačava svoje "ratne pripreme", prenijeli su danas sjevernokorejski mediji.

Tokom posjete brodogradilištu u mjestu Namfo, lučkom gradu oko 65 kilometara jugozapadno od Pjongjanga, Kim je pregledao ratne brodove u izgradnji, kao i pripreme za "veliki novi plan" koji je proklamovala vladajuća partija. Nisu dati detalji u vezi sa tim planom.

"Jačanje pomorskih snaga trenutno je najvažnije pitanje za pouzdanu odbranu pomorskog suvereniteta zemlje i intenziviranje ratnih priprema", rekao je Kim.

Sjevernokorejski lider je "izrazio nadu da će radnici brodogradilišta uspeti da izgrade najveće svjetske ratne brodove".

Podmornica na nuklearni pogon bila je na Kimovoj listi strateškog oružja na velikom kongresu vladajuće stranke 2021. godine, zajedno sa hipersoničnom bojevom glavom, špijunskim satelitima i interkontinentalnim balističkim projektilima na čvrsto gorivo.

Kim, koji je nedavno označio Južnu Koreju kao "glavnog neprijatelja", raspustio je vladine agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i kontaktima sa Seulom. Zaprijetio je da će objaviti rat ako njegov susjed upadne na njegovu teritoriju, čak i na 0,001 milimetar.

On je ranije ove nedelje pohvalio nedavno probno ispaljivanje krstareće rakete lansirane sa podmornice, nazvavši to prekretnicom za razvoj pomorske moći Sjeverne Koreje.

Bonus video: