Ubjedljiva pobjeda Bajdena u Južnoj Karolini, na izborima za nominaciju demokrata

"Ove godine građani Južne Karoline su ponovo progovorili i nema sumnje da su nas postavili na put da ponovo učinimo Donalda Trampa gubitnikom“, rekao je Bajden

16248 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden lako je pobijedio na izborima za predsjedničku nominaciju demokrata u Južnoj Karolini, pobijedivši ostale demokratske kandidate, osvojivši svih 55 demokratskih delegata u toj državi, prenosi AP.

Bajden je pobijedio ostale demokratske kandidate, uključujući predstavnika Minesote Dina Filipsa i autorku Marijanu Vilijamson.

„U 2020. birači Južne Karoline su bili ti koji su dokazali da su stručnjaci pogriješili. Udahnuli su novi život našoj kampanji i postavili nas na put ka osvajanju ijkuće. Ove godine građani Južne Karoline su ponovo progovorili i nema sumnje da su nas postavili na put da ponovo učinimo Donalda Trampa gubitnikom“, istakao je Bajden u saopštenju, prenosi Tanjug.

AP navodi da je Bajdenova kampanja za reizbor uložila velika sredstva u povećanje izlaznosti i napore da se mobilišu tamnoputi glasači, demokratski blok koji je od ključnog značaja za Bajdenove šanse u izglednom novembarskom revanšu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Južna Karolina je pouzdano republikanska, ali 26 odsto njenih stanovnika su crnci.

Na opštim izborima 2020. godine crni birači činili su 11 odsto nacionalnog biračkog tijela, a devet od deset njih je podržalo Bajdena, pokazala je opsežna analiza prošlih izbora, navodi AP.

Bonus video: