Lokalne vlasti: Deset policajaca ubijeno u napadu na policijsku stanicu u Pakistanu

"Više od 30 terorista pokrenulo je napad iz tri pravca. Razmjena vatre je trajala više od dva i po sata", navela je lokalna policija

7820 pregleda 0 komentar(a)
Obezbjeđenje čuva stražu ispred bolnice u kojoj se liječe povrijeđeni policajci nakon napada militanata na policijsku stanicu, Foto: Reuters
Obezbjeđenje čuva stražu ispred bolnice u kojoj se liječe povrijeđeni policajci nakon napada militanata na policijsku stanicu, Foto: Reuters

Deset policajaca ubijeno je prethodne noći u napadu na policijsku stanicu u sjeverozapadnom dijelu Pakistana, saopštile su lokalne vlasti.

Napad se dogodio nekoliko dana prije parlamentarnih i lokalnih izbora zakazanih za četvrtak. Nasilje se povećalo uoči glasanja, sa desetinama napada na kandidate ili pristalice stranaka.

"Više od 30 terorista pokrenulo je napad iz tri pravca. Razmjena vatre je trajala više od dva i po sata", navela je lokalna policija.

Riječ je o policijskoj stanici Čaudvan u okrugu Dera Ismail Kan, deset policajaca je poginulo, a četvoro ranjeno, dodala je policija.

Napadači su nakratko preuzeli kontrolu nad policijskom stanicom, tokom napada koji je počeo oko 1.30 po lokalnom vremenu.

Sjeverozapadni dio Pakistana je odavno meta napada islamističkih grupa.

Pakistanski talibani Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) i regionalni ogranak džihadističke grupe Islamska država posebno gađaju tamošnje snage bezbjednosti.

Pakistan se već nekoliko mjeseci suočava sa pogoršanjem bezbjednosti, posebno od povratka talibana na vlast u Kabulu u avgustu 2021. godine. Mete napada su područja koja se graniče sa Avganistanom.

Islamabad vjeruje da su neki od napada planirani sa avganistanskog tla, gdje napadači imaju utočište, što Kabul negira.

U 2023. godini ubijeno je više od 1.500 civila, pripadnika snaga bezbjednosti i pobunjenika.

To je najveći broj stradalih u posljednjih šest godina, naveo je Centar za bezbjednosna istraživanja i studije sa sjedištem u Islamabadu.

Izborne kampanje u Pakistanu generalno su obilježene nasiljem. Mnogi kandidati i glasači su u prošlosti bili mete oružanih napada i bombardovanja islamističkih pobunjenika.

Bonus video: