Senegal: Žandarmi suzavcem rastjerali protestni skup ispred parlamenta prije rasprave o odlaganju izbora

Senegal, poznat kao zemlja stabilnosti u zapadnoj Africi, sada je pod velikim tenzijama otkako je predsjednik Maki Sal u subotu, nekoliko sati prije otvaranja kampanje, najavio odlaganje predsjedničkih izbora zakazanih za 25. februar

2019 pregleda 0 komentar(a)
Sa demonstracija u dakaru, Foto: Reuters
Sa demonstracija u dakaru, Foto: Reuters

Senegalski žandarmi danas su suzavcem rastjerali protestni skup ispred parlamenta u Dakaru prije početka rasprave poslanika o odlaganju predsjedničkih izbora.

Senegal, poznat kao zemlja stabilnosti u zapadnoj Africi, sada je pod velikim tenzijama otkako je predsjednik Maki Sal u subotu, nekoliko sati prije otvaranja kampanje, najavio odlaganje predsjedničkih izbora zakazanih za 25. februar.

Poslije te odluke, u nedjelju su uslijedili protesti koje je žandarmerija rastjerala suzavcem, a tokom tog skupa opozicije, privedena je bivša premijerka Aminata Ture, sada u opoziciji.

Internet mreža jutros nije radila u nekoliko djelova Dakara. Vlada je prekinula pristup internetu u junu 2023. godine u kontekstu političke krize.

Parlament danas raspravlja o prijedlogu zakona kojim bi se predsjednički izbori odložili za najviše šest mjeseci.

Sal je u subotu rekao da je na neodređeno vrijeme odložio predsjedničke izbore zakazane za 25. februar, poslije formiranja parlamentarne komisije koja istražuje dvojicu sudija Ustavnog savjeta, čiji je integritet u izbornom procesu osporen.

Predsjednik Senegala je donio tu odluku nekoliko sati prije početka izborne kampanje za predsjedničke izbore, na kojoj je trebalo da se takmiči čak sa 20 protivkandidata, ali bez dva poznata opoziciona lidera.

To su Usman Sonko, koji je u zatvoru od jula zbog pozivanja na pobunu, a drugi je Karim Vad, ministar i sin bivšeg predsjednika Abdulaja Vada, koji je vladao od 2000. do 2012. godine.

Bonus video: