Mjanmarske pogranične snage pobjegle u Bangladeš nakon sukoba sa pobunjenicima

Sukob u Mjanmaru traje od februara 2021. godine kada je vojska preuzela vlast od demokratski izabrane vlade Aung San Su Ći državim udarom poslije koga su izbili veliki protesti koja je vojna hunta ugušila silom

1851 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skoro stotinu pripadnika pogranične policije Mjanmara je dezertiralo sa svog položaja i pobjeglo u susjedni Bangladeš tokom borbi između snaga bezbjednosti i lokalnih pobunjenika, saopštila je danas pogranična služba Bangladeša.

Portparol pograničnih snaga Bangladeša Šariful Islam je rekao da su mjanmarske trupe prebjegle u Bangladeš u posljednja dva dana bježeći od sukoba sa sa Arakanskom armijom u mjanmarskoj saveznoj državi Rakajn koja se graniči sa Bangladešom.

Prema njegovim riječima "ukupno 95 pripadnika mjanmarskih snaga je ušlo u zemlju i oni su razoružani i odvedeni na sigurno".

Kako lokalni mediji izvještavaju od subote mogu se čuti pucnji koji dolaze sa Mjanmarske strane granice.

Arakanska armija je vojno krilo etničke manjine Rakajn koja traži autonomiju od centralne vlade i ona je dio saveza pobunjeničkih vojski etničkih manjina koji su započeli ofanzivu protiv vojske krajem oktobra, osvojivši teritoriju na sjeveroistoku zemlje koja se graniči sa Kinom.

Alijansa, nazvana Alijansa tri bratstva, koju čine vojska Arakana, vojska nacionalnog demokratskog saveza Mjanmara i Nacionalnu oslobodilačku armiju Tanga, danas je saopštila da je Arakanska armija napala dva pogranična punkta u gradu Maungdau u državi Rakajn i zauzela jedan od njih u nedjelju.

Sukob u Mjanmaru traje od februara 2021. godine kada je vojska preuzela vlast od demokratski izabrane vlade Aung San Su Ći državim udarom poslije koga su izbili veliki protesti koja je vojna hunta ugušila silom.

Bangladeš dijeli zajedničku granicu sa Mjanmarom u dužini od 271 kilometara i trenutno pruža utočište za oko jedan milion muslimanskih izbjeglica Rohinždi koji su izbjegli iz većinski budističkog Mjanmara nakon što vojska te zemlje avgusta 2017. godine započela brutalnu vojnu akciju protiv njih poslije napada lokalnih pobunjenika na vojnike.

Bonus video: