Oluja izazvala poplave u južnoj Kaliforniji, u centru Los Anđelesa rekordna količina kiše

Na sjeveru Kalifornije, na području zaliva San Francisko, oluja je juče ulice pretvorila u rijeke, a obarala je i drveće i električne vodovode sa vjetrovima od preko 94 kilometara na čas

4902 pregleda 0 komentar(a)
Posljedice oluje u Kaliforniji, Foto: Reuters
Posljedice oluje u Kaliforniji, Foto: Reuters

Moćna oluja, koju je podjarila tzv. atmosferska rijeka što je došla sa Tihog okeana, izazvala je danas poplave širom Južne Kalifornije, pokrenuvši klizišta, ostavivši mnoge stanovnike bez struje i natjeravši, u nekim oblastima, stanovništvo u zbjegove.

Oko 1,4 milion ljudi u oblasti Los Anđelesa, uključjujći Holivud Hils i Beverli Hils, od jutros su pod uzbunom na nagle poplave. Tamo je već palo oko 23 centimetara kiše, a meteorolozi najavljuju još padavina i prijetnju od naglih poplava i muljevitih i kamenitih odrona smatraju "naročito opasnom situacijom".

U centru Los Anđelesa juče je palo 10,41 centimetara kiše, čime je potučen rekord za to područje, postavljen još 1927. godine a koji je iznosio 6,48 centimetara, saopštila je nacionalna meteorološka služba SAD.

Kalifornija padavine
foto: Reuters

Na sjeveru Kalifornije, na području zaliva San Francisko, oluja je juče ulice pretvorila u rijeke, a obarala je i drveće i električne vodovode sa vjetrovima od preko 94 kilometara na čas. U planinama, udari vjetra bili su i do 128 kilometara na sat.

Južnije, u San Hozeu, hitne službe vadile su putnike iz njihovih automobila kroz prozore i spasavale žitelje jednog kamper-naselja za beskućnike duž nabujale rijeke.

Oluja se potom premjestila na jug Kalifornije, a evakuacije su naređene u kanjonima koji su prethodno opustošeni u požarima pa su postali podobni za stvaranje klizišta, to jest za obrušavanje mulja i kamenica.

U okrugu Santa Barbara škole ne rade. Ova oblast je 2018. teško stradala od klizišta.

Širom Kalifornije, jutros je bez struje ostalo više od 543.000 potrošača.

U planinama Sijera Nevade očekuju se obilne sniježne padavine i vozačima se ne savjetuje da putuju tamošnjim drumovima.

Kalifornija padavine
foto: Reuters

Veći dio Kalifornije još se oporavljao od prethodne atmosferske rijeke koja je tamo harala prošle sedmice. Najnovija, zvana "Ananas Ekspres" protezala se skoro od Havaja do obale sjeverne Kalifornije, i tamo je stigla u subotu.

Atmosferske rijeke su relativno uski oblaci vlage koji se formiraju iznad okeana i mogu izazvati obilne kiše dok prolaze preko kopna.

Guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje na područjima Los Anđelesa, Orindža, Riversajde, San Bernadina, San Dijega, San Luis Obispoa, Santa Barbare i Venture.

Bonus video: