Sin izraelskog ministra ultradesničara nagovijestio da Bajden ima Alchajmerovu bolest

"Ozbiljna bolest koja utiče na funkcionisanje i sposobnost osobe", ocijenio je sin izraelskog ministra, koji se kasnije izvinio

9432 pregleda 7 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

Sin izraelskog ministra nacionalne bezbjednosti Itamara Ben Gvira izazvao je buru reagovanja pošto je predsjednika SAD Džozefa Bajdena uporedio sa pacijentom kojim ima Alchajmerovu bolest, sugerišući da pati od kognitivnog pada.

Šuvael Ben Gvir je na društvenim mrežama objavio fotografiju Bajdena uz potpis "u ova teška vremena važno je podići svijest o Alcahajmerovoj degerativnoj moždanoj bolesti koja je najčešći uzrok kognitivnog pada i demencije".

"Ozbiljna bolest koja utiče na funkcionisanje i sposobnost osobe", ocijenio je sin izraelskog ministra, koji se kasnije izvinio.

Ministar je napisao da je to bila "ozbiljna greška" i izrazio "duboko neslaganje".

"Sjedinjene Američke Države su naš veliki prijatelj i predsjednik Bajden je prijatelj Izraela. Čak i ako se ne slažem sa njegovim ponašanjem nema mjesta, bože oprosti, za potcjenjivački stil. Izvinjavam se za riječi mog sina", napisao je Ben Gvir.

Nekoliko minuta kasnije izvinio se i sin ministra i objavio sliku Bajdena i napisao: "Gospodine predsjedniče, žao mi je!".

Objavama na društvenim mrežama i izvinjenjima prethodio je intervjuu Ben Gvira u Vol strit žurnalu (Wall Street Journal) u kojem je taj lider ultradesne stranke Ocma Jehudit (Jevrejska snaga) oštro kritikovao odnos Bajdenove administracije prema ratu u Gazi, optuživši je da koristi Hamasu i tvrdeći da bi za Izrael bilo bolje da je američki predsjednik Bajdenov prethodnik Donald Tramp.

Nije to bilo prvi put da Ben Gvir kritikuje Bajdena i SAD. On je nedavno izjavio da Izrael nije još jedna zvijezda na američkoj zastavi.

Bonus video: