Lideri Hamasa "u bjekstvu" dok Izraelci napreduju ka Rafi

Galant tvrdi da je Sinvar izgubio kontakt sa svojim borcima i da je primoran da bježi iz jednog skrovišta u drugo dok ga izraelski vojnici prate u stopu

1243 pregleda 0 komentar(a)
Ministar odbrane Izraela, Joav Galant, Foto: Shutterstock
Ministar odbrane Izraela, Joav Galant, Foto: Shutterstock

Joav Galant, ministar odbrane Izraela, izjavio je da se vođstvo Hamasa, uključujući njihovog glavnog zvaničnika u Pojasu Gaze, nalazi "u bjekstvu" dok izraelska vojska nastavlja da se probija na jugu palestinske enklave.

Hamas je palestinska grupa koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom.

U televizijskom brifingu u ponedjeljak Galant je kazao da će izraelska vojna operacija u južnom gradu Kan Junisu "uskoro ostvariti ciljeve" dok trupe napreduju dalje ka jugu u smjeru Rafe, posljednjeg uporišta Hamasa.

"Naše snage operišu na terenu na najvećem dijelu Pojasa Gaze", rekao je Galant.

CNN navodi da je Izrael javno optužio Jahju Sinvara, vođu Hamasa, da je bio "mozak" napada izvedenog 7. oktobra, iako stručnjaci kažu da je on bio samo jedan od organizatora, što ga čini jednom od glavnih meta izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Galant tvrdi da je Sinvar izgubio kontakt sa svojim borcima i da je primoran da bježi iz jednog skrovišta u drugo dok ga izraelski vojnici prate u stopu.

"On ne vodi trupe, već je zauzet sopstvenim opstankom. On je, umjesto vođa Hamasa, terorista u bjekstvu", kazao je Galant.

On je takođe iznio tvrdnju da su izraelske snage ubile ili ozbiljno ranile oko polovine Hamasovih boraca u Pojasu Gaze.

Izraelske naredbe za evakuaciju u Pojasu Gaze sada obuhvataju dvije trećine teritorije ove palestinske enklave ili 246 kvadratnih kilometara, saopštili su posmatrači Ujedinjenih nacija.

Desetine hiljada ljudi pobjeglo je i nastavlja da bježi iz ove oblasti, navodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u najnovijem dnevnom izvještaju o humanitarnoj situaciji u Gazi.

Više od polovine stanovništva Gaze, koje broji oko 2,3 miliona ljudi, sada se nalazi u gradu Rafa, na granici sa Egiptom, i okolnim područjima, navela je OCHA.

Na početku rata, izraelska vojska je upozoravala Palestince u sjevernom dijelu Gaze da napuste svoje domove, kako bi se sklonili iz oblasti gdje sprovodi kopnene operacije.

Tokom nastavka borbi, izraelske naredbe za evakuaciju su se proširile na južne dijelove Pojasa Gaze, uključujući grad Kan Junis i okolna područja, gdje je trenutno žarište izraelske kopnene ofanzive.

Bonus video: