Izraelski vojnici slave rušenje i ismijavaju Palestince

Analiza snimaka sa društvenih mreža otkrila da se pripadnici IDF-a snimaju u Gazi dok uništavaju civilnu imovinu

27068 pregleda 44 reakcija 15 komentar(a)
Izraelski vojnici nadomak Pojasa Gaze, Foto: Rojters
Izraelski vojnici nadomak Pojasa Gaze, Foto: Rojters

Izraelski vojnik podiže palac ka kameri dok vozi buldožer niz ulicu u Beit Lahiji, na sjeveru Gaze, gurajući izlupan automobil ka polusrušenoj zgradi.

“Prestao sam da brojim koliko sam naselja zbrisao”, glasi natpis na video snimku objavljenom na njegovom ličnom TikTok nalogu praćenom militarističkom himnom.

Od početka izraelske invazije u oktobru, vojnici su dijelili video snimke iz Gaze na društvenim mrežama, nudeći rijetki uvid u operacije na terenu. Neke su pregledali mali krugovi ljudi, a drugi su dostigli desetine hiljada pregleda, piše “Njujork tajms”, koji je pregledao stotine tih snimaka.

Neki prikazuju kako vojnici jedu, druže se ili se dopisuju sa voljenima kod kuće, dok se na drugima vidi kako vandalizuju lokalne prodavnice i učionice škola, daju pogrdne komentare o Palestincima, uništavaju civilne oblasti i pozivaju na izgradnju izraelskih naselja u Gazi.

Neke objave vojnika krše propise Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji osoblju ograničavaju upotrebu društvenih mreža i izričito zabranjuju dijeljenje sadržaja koji može “uticati na imidž IDF i njegove percepcije u očima javnosti”, ili pokazuje ponašanje koje “vrijeđa ljudsko dostojanstvo”.

Izralska vojska je u saopštenju osudila snimke koje su napravili vojnici, a koji je analizirao američki list.

“Ponašanje snaga koje proizilazi iz snimka je za žaljenje i nije u skladu sa naređenjima vojske”, navodi se u pisanoj izjavi vojske i dodaje da se “okolnosti” ispituju.

Buldožeri izraelske vojske u centralnom dijelu Gaze
Buldožeri izraelske vojske u centralnom dijelu Gazefoto: Reuters

Međutim, novi video snimci poput ovih sa terena i dalje se pojavljuju na internetu, što podsjeća na to da društvene mreže na mnogo načina mijenjaju ratovanje, piše “Tajms”.

U Rusiji i Ukrajini, vojnici sada dijele video snimke direktno sa ratišta, često objavljujući snimke borbi. Objavljeni su i video snimci koji prikazuju mučenje i pogubljenja.

Pošto se izraelski rat u Gazi intenzivno ispituje, mnogi video snimci koje su vojnici napravili u Gazi izazvali su kritike. Pet snimaka je navedeno kao dokaz u slučaju koji je Južna Afrika podnijela Međunarodnom sudu pravde optužujući Izrael za genocid. Izrael je kategorično odbacio tu optužbu.

“Tajms” se bavi snimcima izraelskih vojnih inženjerskih jedinica, koji pokazuju upotrebu buldožera, bagera i eksploziva za uništavanje objekata koji izgledaju kao kuće, škole i druge civilne zgrade.

Eksperti za ljudska prava su izrazili zabrinutost zbog razmjera ove vrste razaranja u oblastima pod izraelskom vojnom kontrolom, napominjući da međunarodni standardi ratovanja nalažu jasnu vojnu potrebu za uništavanje civilne imovine.

“Tajms” navodi da su video snimci iz njegove priče provjereni utvrđivanjem datuma i lokacija na kojima su snimljeni, ili potvrdom da su vojnici koji se pojavljuju u njima i njihove jedinice bili u Gazi otprilike u vrijeme kada je snimak postavljen. Američki list dodaje da niko od vojnika koji su snimali i postavljali video snimke nije odgovorio na upit za komentar.

Baza na “plaži Nova”

Kada je počela invaziju krajem oktobra, izraelska vojska je postavila baze širom sjeverne obale Gaze. Ta oblast, koju vojnici zovu “plaža Nova” po muzičkom festivalu na kojem je Hamas ubio 364 osobe 7. oktobra, pozadina je mnogih snimaka koje je “Tajms” pregledao.

Prije rata, tu oblast su činile kuće palestinskih porodica, vikendice, staklenici i poljoprivredna polja. Jedna demolirana kuća u sadašnjoj izraelskoj bazi je pozadina snimka koji je u novembru objavio jedan rezervista. Snimak je uparen sa parodijskom verzijom izraelske pjesme “Ovo je bio moj dom” iz jedne izraelske komedije i posljednjih mjeseci se proširio internetom među izraelskim korisnicima društvenih mreža koji ismijavaju Palestince.

“Ovo je bio moj dom, bez struje, bez gasa”, ide pjesma dok vojnik opušteno šeta kroz ruševine kuće a potom se uputi ka prozoru i pokaže scenu uništenja napolju. Satelitski snimci pokazuju da je ta kuća uništena krajem decembra.

Gaza
foto: Reuters

“To je srceparajuće, nehumano i samo pokazuje da Izraelci u suštini žele da vas istjeraju iz vaše kuće, iz Gaze, rekao je Basel al-Sourani, advokat iz Palestinskog centra za ljudska prava, neprofitne organizacije sa sjedištem u Gazi.

Ubrzo pošto je “Tajms” pitao TikTok za snimke, oni su uklonjeni sa te platforme. Predstavnik TikToka je rekao da se njima krše smjernice te kompanije, uključujući politiku u vezi sa govorom mržnje.

To je srceparajuće, nehumano i samo pokazuje da Izraelci u suštini žele da vas istjeraju iz vaše kuće, iz Gaze, rekao je Basel al-Sourani, advokat iz Palestinskog centra za ljudska prava

Neki od najaktivnijih naloga koje je pregledao “Tajms” pripadaju vojnicima iz jedinica borbenog inženjerskog korpusa izraelske vojske, koji koristi tešku mašineriju da raščišćava puteve za vojsku, otkriva i uništava tunele i građevine. “Tajms” je nedavno dokumentovao kontrolisana rušenja koja su izvršile inženjerske jedinice širom Gaze.

Na snimku napravljenom na periferiji Kan Junisa na jugu Gaze početkom januara, vide se vojnici iz te jedinice kako puše nargile prije nego što su eksplozije srušile stambene zgrade u pozadini. Zatim podižu čaše da nazdrave jedni drugima.

“Genocidni govor”

Na nekim snimcima inženjera, izraelski vojnici se rugaju Palestincima dok uništavaju objekte i imovinu. Na drugima koji su uveliko dijeljeni na društvenim mrežama, vojnici posvećuju uništavanje zgrada žrtvama Hamasovog napada 7. oktobra i članovima porodica. U jednom snimku na TikToku, vojnici posvećuju rušenje zgrade buldožerom Ejalu Golanu, izraelskom pjevaču koji je pozvao na potpuno uništenje Gaze. Južna Afrika je navela ovaj snimak kao dokaz onoga što je nazvala “genocidnim govorom vojnika” u svom predmetu protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Jedan vojnik je na svom TikTok nalogu 12. decembra objavio fotografiju sa tri oklopna buldožera i uništenim predjelom blizu izraelske baze na sjevernoj obali Gaze.

“Ovo je rezultat velikog rada - cijela oblast je bila pokrivena zelenilom i kućama dok mi nismo došli ovdje,” navodi se u opisu snimka.

Oko kilometar i po južno duž obale, slično uništenje se može vidjeti na satelitskim snimcima napravljenim krajem decembra, koji prikazuju da su najmanje 63 zgrade, uključujući kuće, sravnjene u krugu oko pola kilometra od baze.

Vidljive ruševine zgrade su u skladu sa metodama čišćenja koje koriste borbene inženjerske jedinice koje se vide na snimcima napravljenim na drugim mjestima u Gazi i koje je analizirao “Tajms”. Izrael od kraja oktobra koristi buldožere da raščisti ogromne količine zemlje i imovine širom Gaze.

Izraelski vojnik gleda u pravcu Gaze
Izraelski vojnik gleda u pravcu Gazefoto: Reuters

List piše da je izraelskoj vojsci poslao koordinate za svaku od 63 građevine i zatražio komentar o vojnoj potrebi za njihovo uništenje. Vojska je odgovorila da Izrael “trenutno vodi složen rat” i da “u ovom trenutku postoje poteškoće u pronalaženju konkretnih slučajeva sa određenim koordinatama”.

Četiri pravna stručnjaka su pregledala snimke na društvenim mrežama i satelitske snimke u blizini baze i rekla da bi oni mogli koristiti da prikažu nezakonito uništavanje, što predstavlja kršenje Ženevskih konvencija.

Doktor Džon B. Kvigli, profesor prava na Državnom univerzitetu Ohaja specijalizovan za međunarodno pravo ljudskih prava, ocijenio je da “obim uništavanja stambenih zgrada u Gazi ukazuje na to da IDF koristi standard za zaštitu privatne svojine koji nije u skladu sa međunarodnim standardima za ratovanje.”

U odgovoru na pitanja o uništavanju civilnih kuća, portparol izraelske vojske, major Nir Dinar, rekao je da vojska djeluje u skladu sa “operativnom potrebom” i da poštuje zakone rata. “Kuće o kojima je riječ su građevine koje predstavljaju prijetnju za snage koje djeluju ili su neka vrsta vojne mete”, izjavio je za “Tajms” putem telefona. “Za svaku metu koja se eliminiše postoji dobar razlog za to eliminisanje”.

Izrael takođe sprovodi kontrolisana rušenja duž kopnene granice Gaze od 58 kilometara kako bi stvorio “tampon zonu”. Pravni eksperti su doveli u pitanje zakonitost ovih rušenja, napominjući da je malo vjerovatno da su svi uništeni objekti predstavljali neposrednu vojnu prijetnju.

Bonus video: