U Čileu broj stradalih u požarima se povećao na 131

Čileanski predsjednik Gabriel Boric nazvao je požare "najvećom tragedijom" koja je pogodila zemlju od zemljotresa i cunamija 2010. koji su odnijeli više od 500 života

2430 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Broj poginulih u razornim požarima koji su pogodili čileansku turističku regiju Valparaiso nastavlja da raste te je dosad zabilježena ukupno 131 žrtva, uz mnogo nestalih i onih koji su ostali bez domova.

Čile obilježava drugi, posljednji nacionalni dan žalosti za žrtve požara, a državne službe objavile su kako je ukupno poginula najmanje 131 osoba, u odnosu na 123 koliko ih je bilo dan ranije, prenosi AFP.

Do sada je uspješno identifikovano samo 35 žrtava.

Čileanski predsjednik Gabriel Boric nazvao je požare "najvećom tragedijom" koja je pogodila zemlju od zemljotresa i cunamija 2010. koji su odnijeli više od 500 života.

U šumovitim područjima zahvaćene regije aktivno je još devet požara, ali oni su pod kontrolom i više ne ugrožavaju naseljena područja, rekao je za agenciju Frans Pres zvaničnik iz Valparaisa.

Vatrogasci tvrde kako bi vatra mogla da bude ugašena kroz sedam dana.

Čipe požar
foto: Reuters

Međutim, uslijed ljeta na južnoj polulopti i visokih temperatura, u deset regija Čilea gori još 165 požara.

Papa Franjo, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, SAD, EU, Francuska, Španija i Meksiko iskazali su svoju solidarnost i ponudili pomoć južnoameričkoj državi.

Toplotni talas koji je pogodio centralni i južni Čile, posljedica klimatskog fenomena El Ninjo, zahvatio je cijeli jug kontinenta, uzrokujući velike požare i u Argentini.

Na jugu Patagonije, u argentinskoj pokrajini Chubut, vatra je poharala oko 6.000 hektara šuma.

Argentinski vatrogasci takođe se bore sa još jednim požarom u važnom rezervatu prirode u susjednoj pokrajini Rio Negro.

Bonus video: