Bivši predsjednik Čilea poginuo u padu helikoptera

Troje putnika preživjelo je pad helikoptera u gradu Lago Ranko na jugu zemlje

10650 pregleda 2 komentar(a)
Pinera (2009), Foto: Reuters
Pinera (2009), Foto: Reuters

Bivši čileanski predsjednik Sebastijan Pinera poginuo je danas u padu helikoptera na jugu te zemlje, saopštila je vlada i kabinet bivšeg predsjednika.

Ministarka unutrašnjih poslova Čilea Karolina Toha potvrdila je smrt 74-godišnjeg bivšeg predsjednika, koji je na toj funkciji bio od 2010. do 2014. i od 2018. do 2022. godine, prenosi Rojters.

Troje putnika preživjelo je pad helikoptera u gradu Lago Ranko na jugu zemlje. Pinerino tijelo je pronađeno, rekla je Toha.

Pinera, takođe uspješan biznismen, nadgledao je brz ekonomski rast i nagli pad nezaposlenosti tokom svog prvog predsjedništva od 2010. do 2014. godine, u vrijeme kada su se mnogi trgovinski partneri i susjedi Čilea suočavali sa naglo sporijim rastom.

Njegovo drugo predsjedništvo od 2018. do 2022. obilježili su nasilni protesti protiv nejednakosti koji su doveli do optužbi za kršenje ljudskih prava, koji su završeni obećanjem vlade da će izraditi novi ustav.

Pinera je takođe nadgledao odgovor u zemlji na pandemiju virusa korona, koji je uključivao jednu od najbržih stopa vakcinacije na svetu.

Jedna od najboljih tačaka njegove prve administracije, koju je često hvalio i sam Pinera, bilo je spektakularno spasavanje 33 rudara koji su bili zarobljeni ispod pustinje Atakama. Događaj je postao globalna medijska senzacija i bio je tema filma "The 33" iz 2014.

Bonus video: