BLOG Netanjahu odbacio zahtjeve Hamasa za prekid vatre: Na putu smo ka apsolutnoj pobjedi

Rat Izraela i Hamasa – 124. dan

23766 pregleda 6 komentar(a)
Dim iznad Gaze u ponedjeljak, Foto: Reuters
Dim iznad Gaze u ponedjeljak, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2024. 21:41h
Završeno
20:41h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbacio je zahtjeve ekstremističke grupe Hamasa za prekid vatre i obećao da će izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze trajati dok ne postigne apsolutnu pobjedu.

Netanjahu je to rekao nakon sastaka s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji je posjetio region u nadi da će postići sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, kojeg su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasili za terorističku organizaciju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Netanjahu je na konferenciji za novinare rekao da za Izrael ne postoji alternativa osim da dovede do kolapsa Hamasa.

Prema nejgovim riječima, potpuna pobjeda protiv Hamasa jedino je rješenje za rat u Gazi.

"Na putu smo ka apsolutnoj pobjedi", rekao je Netanjahu i dodao da će operacija trajati mjesecima, a ne godinama.

Hamas je predložio prekid vatre u Gazi na četiri i po mjeseca, tokom kojeg bi svi taoci bili oslobođeni, Izrael povukao svoje trupe iz Pojasa Gaze i bio postignut dogovor o okončanju rata.

Netanjahu je odbacio svaki dogovor kojim bi Hamasu imao punu ili delimičnu kontrolu nad Pojasom Gazom, navodeći da je Izrael "jedina sila" koja može da garantuje bezbjednost na duži rok.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da Netanjahuove izjave pokazuju da on namjerava da nastavi sukob na Bliskom istoku.

(MINA)

15:34h

Izraelske odbrambene snage (IDF) otkrile su novu prostoriju u tunelima Hamasa u Kan Junisu na jugu Gaze, gdje su navodno držani taoci, kidnapovani iz južnog Izraela 7. oktobra prošle godine.

Vojska je saopštila da je 12 talaca tamo bilo u različito vrijeme, od kojih su se trojica već vratila u Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Pored te ćelije, pronađeno je kupatilo i prostorija u kojoj su bili smješteni ljudi koji su čuvali zarobljenike.

Kako su naveli iz izraelske vojske, tunel su kao skrovište prethodno koristili zvaničnici Hamasa, a zatim je prenamijenjen za držanje talaca, te da su u njemu pronađeni mnogi predmeti i oružje.

Vojska je saopštila da je tunel izgrađen u sred naseljenog područja u gradu Kan Junisu.

Hamas je danas predložio plan primirja koji bi trajao 135 dana u tri faze i doveo do okončanja rata.

(BETA)

13:32h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, saopštilo je danas da je od početka rata protiv Izraela ubijeno 27.708 ljudi, većinom žena, djece i mladih.

U poslednja 24 sata ubijeno je 123 Palestinaca, a broj ranjenih od početka rata 7. oktobra dostigao je 67.174, prenio je Frans pres.

U Izraelu je u napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom prvog dana rata ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i u Gazu odvedeno 250 talaca.

Kako je sinoć potvrđeno, od 136 talaca, još uvek zatočenih, 31 nije više živ.

(BETA)

10:39h

Palestinski Hamas je predložio plan primirja koje bi trajalo četiri i po mjeseca i dovelo do kraja rata, u odgovoru na predlog koji su prošle nedjelje sačinili katarski i egipatski posrednici uz podršku SAD i Izraela, javljaju danas izraelski mediji.

Sudeći po nacrtu dokumenta u koji je uvid imao Rojters, Hamasov kontrapredlog predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

Tokom primirja ta ekstremistička organizacija bi razmijenila preostale izraelske taoce otete 7. oktobra u napadima na jug Izraela za palestinske zatvorenike.

Uz to bi počela obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle i razmijenili bi se posmrtni ostaci preminulih i ubijenih.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken stigao je protekle noći u Izrael poslije sastanka sa liderima posredničkih zemalja Katara i Egipta u okviru najozbiljnijeg diplomatskog nastojanja do sada da se postigne duže primirje.

Na osnovu Hamasovog kontrapredloga sve izraelske žene taoci, muškarci mlađi od 19 godina, starije i bolesne osobe, bi se razmijenile tokom prvih 45 dana u zamjenu za oslobađanje palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora.

Preostali taoci muškarci oslobodili bi se u drugoj fazi i posmrtni ostaci u trećoj.

Pred kraj treće faze Hamas bi očekivao da strane postignu dogovor o okončanju rata.

Hamas teži oslobađanju 1.500 zatvorenika, od kojih bi trećinu izabrao sa liste osuđenih na doživotnu kaznu.

Tokom primirja bi se takođe povećala isporuka hrane i druge pomoći civilima u Gazi, a zahtijeva se da na tu teritoriju ulazi 500 kamiona dnevno koji bi donosili humanitarnu pomoć.

Vjeruje se da je u Gazi zatočeno više od 130 talaca, od ukupno oko 250 otetih na jugu Izraela u napadima Hamasa 7. oktobra. Kako je sinoć objavljeno 31 oteta osoba nije više živa.

(BETA)

08:47h

U odgovoru na predlog plana za oslobađanje talaca i prekid vatre u Gazi u koji je Rojters imao uvid, Hamas je dao svoje rješenje u tri faze u kojem bi se izraelski taoci razmijenili za palestinske zatvorenike, obezbijedila obnova Gaze i potpuno povlačenje izraelskih snaga i razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

08:28h

Pet osoba, među kojima je troje civila, ubijeno je u izraelskim napadima protekle noći na region Homs u centralnoj Siriji, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenio je Frans pres.

Sirijska vojska je saopštila da su kasno sinoć ubijeni i ranjeni civili, a sirijska državna novinska agencija SANA je pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika jutros javila da je u udarima pričinjena šteta privatnoj i javnoj imovini, ne navodeći detalje, prenio je Asošiejted pres.

U saopštenju opservatorije sa sjedištem u Velikoj Britaniji je navedeno da su civilne žrtve "žena, dijete i muškarac" i da je "sedmoro drugih ranjeno" u izraelskim udarima na zgradu u kvartu Hamra u gradu Homsu.

Sirijsko Ministarstvo odbrane je nagovijestilo da je "izraelski neprijatelj izveo vazdušne udare iz regiona sjeverno od Tripolija (Liban) i da je ciljao nekoliko meta u gradu Homsu i okolini".

Sirijska državna televizija je emitovala snimak na kojem se vidi kako spasioci traže ranjene u ruševinama srušene zgrade i nose jednu osobu na nosilima.

Direktor opservatorije Abdel Rahman je rekao da je pogođena zgrada u Homsu potpuno srušena.

Od početka sirijskog građanskog rata 2011. godine Izrael je izveo stotine napada iz vazduha u Siriji, uglavnom napadajući proiranske snage, najviše libanski ekstremistički Hezbolah, povezan sa sirijskim režimom i sirijskom vojskom.

Napadi su pojačani od početka rata između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas, saveznika Hezbolaha.

Krajem januara u izraelskim napadima kraj Damaska ubijeno je osam ljudi, uključujuči proiranske borce, kako tvrdi opservatorija.

Izrael je više puta rekao da neće dozvoliti da Iran, koji podržava vladu predsjednika Bašara al-Asada, proširi prisustvo u Siriji.

U subotu je izraelska vojska rekla da je napala više od 50 meta povezanih s Hezbolahom u Siriji od oktobra prošle godine.

SAD su protekle nedjelje takođe izvele napade na grupe koje podržava Iran u Siriji i Iraku i ubile nekoliko desetina ljudi, u odgovoru na smrtonosan napad na svoje vojnike u Jordanu.

(BETA)

08:25h

Rat Izraela i Hamasa – 124. dan.

Saudijska Arabija je saopštila da neće imati diplomatskih odnosa s Izraelom dok ta zemlja ne prizna nezavisnu palestinsku državu na granicama s istočnim Jerusalimom iz 1967. i ne prestane izraelska "agresija" na Pojas Gaze.

Juče je portparol Nacionalne bezbjednosti Bijele kuće Džon Kirbi rekao da je administracija predsjednika Džoa Bajdena dobila pozitivne povratne informacije da su Saudijska Arabija i Izrael spremni nastaviti s razgovorima o normalizaciji.

Kraljevstvo je izdalo saopštenje kako bi Vašingtonu potvrdilo svoj nepokolebljiv stav o palestinskom pitanju u svjetlu komentara pripisanih Kirbiju, saopštilo je saudijsko ministrarstvo spoljnih poslova, kako prenosi Hina.

Ideja da Izrael i Saudijska Arabija službeno učvrste veze raspravlja se otkako su Saudijci dali tihi pristanak zalivskim susjedima Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom da uspostave veze s Izraelom 2020.

Bonus video: