Senegal u političkoj krizi: Dodatni problemi zbog gušenja antivladinih demonstracija i smrti dva mladića

Represija je izazvala talas negodovanja među opozicijom

2868 pregleda 0 komentar(a)
Sa demnostracija u dakaru, glavnom gradu Senegala, Foto: Reuters
Sa demnostracija u dakaru, glavnom gradu Senegala, Foto: Reuters

Senegal, koji se nalazi u dubokoj političkoj krizi poslije neočekivanog odlaganja predsjedničkih izbora, zapao je danas u dodatne probleme zbog gušenja antivladinih demonstracija, tokom kojih su ubijena dva mladića.

Represija je izazvala talas negodovanja među opozicijom.

"Pozivamo regionalnu i međunarodnu zajednicu da budu svjedoci ekscesa odlazećih vlasti" predsjednika Senegala Makija Sala, izjavio je Kalifa Sal, jedan od glavnih opozicionih predsjedničkih kandidata.

Drugi kandidat Tijerno Alasan Sal ocijenio je gušenje protesta kao "neprihvatljivu i brutalnu represiju".

Na sjeveru Senegala, u istorijskom gradu Sen-Luj, u protestima je stradao student star 22 godine. Okolnosti njegove smrti nisu još sasvim poznate, ali je lokalni tužilac rekao da je otvorena istraga.

U protestima je stradao još jedan mladić star 23 godine, u jednoj popularnoj četvrti Dakara. Njegova porodica je rekla da je jutros preminuo u bolnici od prostrelne rane, nakon što je na njega pucao žandarm.

U Senegalu su u petak održane demonstracije širom zemlje, u znak protesta zbog odlaganja predsjedničkih izbora i protiv predsjednika Sala, ali su pripadnici snaga bezbjednosti rastjerali sve okupljene.

Opozicija poziva na "ustavni udar" i sumnja da su izbori odloženi zbog straha da će biti poražen kandidat kojeg je imenovao predsjednik Senegala za svog "nasljednika", jer je on sam odustao od kandidature.

Svi pokušaji demonstracija nakon najave odlaganja izbora su ugušeni, a desetine ljudi je uhapšeno.

Sadašnji predsjednik Sal je prošle nedjelje dekretom odložio predsjedničke izbore, prvobitno zakazane za 25. februar. Parlament je potom saopštio da su izbori odloženi do 15. decembra ove godine.

Parlament je takođe glasao da Sal ostane na vlasti do preuzimanja dužnosti novog predsjednika, što bi vjerovatno moglo da se dogodi početkom 2025. godine.

Drugi i posljednji mandat predsjednika Sala ističe 2. aprila.

Bonus video: