Nasilje u Pakistanu povezano s izborima: Ubijene tri osobe, ranjen lider Nacionalnog demokratskog pokreta

Mohsen Davar, poznati paštunski političar, pogođen je u butinu i hitno prebačen u bolnicu gdje je u stabilnom stanju. Kasnije je prevezen u glavni grad Islamabad na dalje liječenje

2545 pregleda 0 komentar(a)
Mohsen Davar, Foto: Shutterstock
Mohsen Davar, Foto: Shutterstock

Lider pakistanskog Nacionalnog demokratskog pokreta ranjen je u subotu iz vatrenog oružja dok se obraćao pristalicama ispred vojnog kampa na sjeverozapadu zemlje, u posljednjem nasilju povezanom s izborima održanim prije dva dana, prenijela redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Mohsen Davar, poznati paštunski političar, pogođen je u butinu i hitno prebačen u bolnicu gdje je u stabilnom stanju. Kasnije je prevezen u glavni grad Islamabad na dalje liječenje.

U incidentu su poginule tri pristalice partije, a još 15 povrijeđeno, rekao je za RSE Rahim Davar, član partije i očevidac koji nije u rodbinskim odnosima s povrijeđenim političarem.

Davar, koji se kandidovao za donji dom parlamenta, stigao je u sjedište regionalne izborne komisije unutar vojnog kampa u MIramšu da zahtijeva od zvaničnika da objave rezultat glasanja.

Vojnici su zabranili Davaru da uđe, a kasnije je upucan dok se obraćao pristalicama ispred kancelarije izborne komisije. Davarove pristalice optužuju policiju i snage bezbjednosti da su pucale na njih.

Lokalni mediji su, pozivajući se na neidentifikovane bezbjednosne izvore, javili da su u incidentu poginuli i neki policajci, ali RSE to nije mogao da potvrdi.

Nasilje je obilježilo izbore 8. februara za novi saziv parlamenta pošto ga je predsjednik raspustio u avgustu. Još pet osoba je ubijeno na dan glasanja, dok je skoro 30 ljudi ubijeno u jugozapadnoj provinciji Beludžistan uoči glasanja.

Stranka zatvorenog bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana, koja je prema još nepotpunim rezultatima osvojila najviše mandata na izborima, saopštila je u subotu da je spremna da formira vladu.

Davar je, pošto je izabran na izborima 2018, bio poslanik dok parlament nije raspušten. Izborni zvaničnici su rekli da je Davar izgubio na izborima 8. februara.

Bonus video: