BLOG Izrael objavio smrt jednog taoca, čije tijelo je u Gazi

Rat Izraela i Hamasa – 132. dan

14744 pregleda 4 komentar(a)
Kamp za raseljene Palestince u Rafi, Foto: Reuters
Kamp za raseljene Palestince u Rafi, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2024. 22:32h
Završeno
22:25h

Izraelski talac koga je Hamas oteo 7. oktobra ubijen je tog dana i njegovo tijelo se nalazi u Gazi, saopštio je danas kibuc gdje je živio i jedno porodično udruženje.

Kibuc Nir Oz saopštio je da je Jair Jakov (59) mrtav. Njega je Hamas sa njegovom partnerkom i dvojicom od njihova tri sina oteo 7. oktobra, i on je tog dana ubijen a njegovo tijelo se čuva u Gazi, rekao je portparol kibuca.

Njegovu smrt je potvrdio Forum porodica, glavna organizacija porodica talaca otetih 7. oktobra.

Više od 70 od 400 stanovnika kibuca Nir Oz oteto je 7. oktobra, najveći broj iz samo jedne zajednice.

Partnerka i dva sina Jaira Jakova koji su bili oteti oslobođeni su u novembru za vrijeme primirja tokom koga je oslobođeno 105 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika držanih u Izarelu.

Ranije ove nedjelje izraelska vojska je sprovela operaciju u Rafi na jugu pojasa Gaze tokom koje su uspjeli da oslobode dvojicu talaca izraelo-argentinaca otetih 7. oktobra iz drugog kibuca blizu Pojasa Gaze.

Komandosi palestinskog islamističkog Hamasa oteli su gotovo 250 talaca tokom tog napada bez presedana na izraelskom tlu. Ostalo ih je 130 u Gazi, a vjeruje se da je od tog broja najmanje njih 30 mrtvo.

U napadu 7. oktobra ubijeno je 1.160 ljudi, uglavnom civila, prema računici Frans presa na osnovu zvaničnih izraelskih podataka.

Izrael je poslije toga pokrenuo vojnu ofanzivu na Gazu u kojoj je prema podacima ministarstva zdravlja na toj teritoriji, koja je pod kontrolom Hamasa od 2007. godine, poginulo 28.663 ljudi.

(BETA)

19:04h

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken rekao je danas da je dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas i dalje moguć, ali da ostaju "veoma teška" pitanja koja treba riješiti, prenosi agencija Rojters.

Blinken je to govorio na konferenciji za novinare tokom posjete Albaniji nekoliko dana nakon što su u utorak razgovori u kojima su učestvovali SAD, Egipat, Izrael i Katar o sporazumu kojim bi se pauza u borbama u Gazi završili bez pomaka

11:29h

Izraelske snage su jutros pucale na glavnu bolnicu na jugu Pojasa Gaze i ubile jednog pacijenta, a šest ranile, saopštili su bolnički izvori.

Vojska nastoji da evakuiše hiljade raseljenih osoba iz te ustanove koja je zbog višenedeljnih sukoba uglavnom bila izolovana.

U međuvremenu su pregovori o prekidu vatre u Gazi u zastoju, kako se čini, jer je premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio nastavak ofanzive dok Hamas ne bude uništen i desetine talaca otetih tokom napada na južnu izraelsku teritoriju koji su izazvali rat, ne bude oslobođeno.

Bolnica Naser u Kan Junisu je bila u najnovijem fokusu vojnih operacija koje su nanele veliku štetu zdravstvenom sektoru u Gazi dok nastoji da zbrine desetine pacijenata ranjenih u svakodnevnom bombardovanju.

Izrael optužuje Hamas da koristi bolnice i drugu civilnu infrastrukturu da zaštiti svoje borce.

Na video snimku posle napada na bolnicu vidi se kako medicinari pokušavaju da pacijente prebace na nosilima kroz hodnik pun prašine i dima.

Oni koriste baterijsku lampu mobilnih telefona da osvetle mračnu sobu u kojoj ranjeni čovjek vrišti od bola dok se napolju čuje pucnjava.

Asošiejted pres, međutim, nije mogao da potvrdi atentičnost video snimaka.

Jedan od preostalih hirurga u bolnici dr Kaled Alser izjavio je za AP da je sedam pacijenata koji su jutros pogođeni tu bilo na liječenju.

I on sam je lakše ranjen u srijedu kada je iz drona, kako je rekao, otvorena vatra na gornje spratove bolnice.

"Situacija eskalira svakog sata, svakog minuta", rekao je doktor.

Izraelska vojska je u srijedu saopštila da je otvorila siguran koridor za raseljene ljude da napuste bolnicu, ali da će dozvoliti ljekarima i pacijentima da ostanu.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se desetine ljudi kako izlaze iz bolnice i nose svoje najneophodinje stvari.

Evakuaciju bolnice je vojska naredila u januaru, ali kao i u drugim zdravstvenim ustanovama ljekari i pacijenti nisu bili u stanju da bezbjedno odu ili da se premjeste na sigurno mjesto. Zato je hiljade raseljenih u sukobu u drugim područjima ostalo u bolnici ili u njenoj blizini.

Palestinci kažu da na opkoljenoj teritoriji nema bezbjednog mjesta jer Izrael nastavlja da napada sve djelove Gaze.

Predstavnica organizacije "Ljekari bez granica" koji rade u toj bolnici, rekla je da su Palestinci u nemogućoj situaciji, te da ne znaju da li da ostanu i budu potencijalna meta ili odu čak i tamo gde je bombardovanje dio svakodnevnog života.

(BETA)

10:56h

SAD i nekoliko bliskoistočnih partnera pripremaju detaljan plan za sveobuhvatni mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca koji uključuje "čvrst vremenski okvir" za uspostavljanje palestinske države, prenosi Vašington post, navodeći da bi više detalja moglo da bude poznato u narednih nekoliko nedjelja.

Hitnost napora direktno je povezana sa predloženim prekidom borbi i oslobađanjem talaca koje drži Hamas u Gazi o čemu pregovaraju SAD, Katar i Egipat.

U izvještaju, koji se poziva na američke i arapske zvaničnike, kaže se da bi ključ plana i njegove objave bilo postizanje početnog primirja između Izraela i Hamasa, prenosi RTS.

Tokom ove pauze, koja bi trajala najmanje šest nedjelja, SAD planiraju da objave izvještaj, preduzmu početne korake ka njegovoj implementaciji, uključujući formiranje privremene palestinske vlade i pokušaju da pridobiju dalju podršku tom potezu.

"Ključan je dogovor o taocima“, rekao je jedan američki zvaničnik.

Međutim, u izvještaju se kaže da je nejasno da li će se Izrael složiti sa takvim potezom.

Predloženi plan uključuje korake koje je Izrael ranije odbio, a malo je vjerovatno da će ih odobriti aktuelna vlada, uključujući evakuaciju mnogih naselja na Zapadnoj obali i palestinsku prijestonicu u istočnom Jerusalimu.

Čak i dok Egipat, Jordan, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i palestinski predstavnici, pored SAD, rade na postizanju sporazuma, postoje strahovi da će najavljeni izraelski napad na Rafu ubrzati krizu u Gazi i potkopati napore za dugoročni mir, navodi Vašington post.

10:54h

Lideri Kanade, Australije i Novog Zelanda pozivaju na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom kao odgovor na izvještaje o planiranoj vojnoj operaciji Izraela u Rafi.

"Ozbiljno smo zabrinuti indikacijama da Izrael planira kopnenu ofanzivu na Rafu. Vojna operacija u Rafi bila bi katastrofalna“, navodi se u saopštenju premijera tri zemlje, prenosi Rojters.

"Hitno je potreban humanitarni prekid vatre", dodaje se u saopštenju.

10:49h

Dvadeset dvije arapske zemlje apelovale su na Savjet bezbjednosti UN da zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi i neometanu humanitarnu pomoć, te da spriječi svaki transfer Palestinaca sa te teritorije.

Predsjedavajući arapske grupe ovog mjeseca ambasador Tunisa u UN Tarik Ladeb rekao je novinarima sinoć da se oko 1,5 miliona Palestinaca, koji su se sklonili od sukoba u južnom gradu Rafi, suočavaju sa "katastrofalnim scenarijom" ako premijer Izraela Benjamin Netanjahu započne potencijalnu evakuaciju civila i vojnu ofanzivu u području na granici s Egiptom.

Alžir, predstavnik arapskih zemalja u Savjetu bezbjednosti UN, je podijelio nacrt rezolucije prije dvije nedjelje sa zahtjevom da se uspostavi hitan humanitarni prekid vatre i neometan humanitarni pristup, te da se odbaci prisilno raseljavanje palestinskih civila, što je bila tema intenzivnih diskusija.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je rekla prošle nedjelje da bi rezolucija mogla da ugrozi "osjetljive pregovore" čiji je cilj postizanje pauze u ratu Izraela i Hamasa i oslobađanje dijela talaca otetih tokom iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra na južnu izraelsku teritoriju.

Rijad Mansur, palestinski ambasador u UN, je rekao sinoć da postoji velika podrška za rezoluciju i da su arapske diplomate vrlo otvoreno diskutovale s američkom ambasadorkom pokušavajući da dobiju podršku SAD.

"Vjerujemo da je krajnje vrijeme sada za Savjet bezbjednosti da odluči o rezoluciji o humanitarnom prekidu vatre poslije 131 dana", rekao je on.

Neke arapske zemlje se zalažu za glasanje o alžirskom nacrtu ove nedjelje, ali je nekoliko arapskih i drugih diplomata u Savjetu bezbjednosti UN reklo da će se izgleda glasati naredne nedjelje, kako bi bilo više vremena za pregovore sa SAD da bi se izbjegao veto.

(BETA)

10:47h

Rat Izraela i Hamasa – 132. dan.

Broj civilnih žrtava u dva jučerašnja izraelska vazdušna napada na Liban porastao je na deset, javili su danas libanski državni mediji.

To je najveći broj žrtava u jednom danu u prekograničnim sukobima koji traju više od četiri mjeseca.

Libanski ekstremistički Hezbolah se zarekao da će se osvetiti za udare u kojima je pogođen grad Nabatijeh i selo na jugu Libana, nekoliko sati pošto su projektili ispaljeni iz te zemlje ubili Izraelku na služenju vojnog roka.

U gradu Nabatijeh je u izraelskom napadu srušen dio zgrade i poginulo je sedam članova iste porodice, uključujući dijete, javila je državna Nacionalna novinska agencija.

Dječak koji je najprije proglašen nestalim nađen je živ ispod ruševina. U početnim izvještajima je navedeno da je ubijeno četvoro ljudi.

U selu Suaneh poginula je jedna žena i dvoje njene male djece. Među žrtvama je šest žena i troje djece, a poginula su i tri borca Hezbolaha.

U napadu iz Libana je prethodno pogođen izraelski grad Safed na sjeveru, a ubijena je djevojka na odsluženju vojnog roka i ranjeno osmoro ljudi.

Toliki broj žrtava označio je zaoštravanje tokom više od četiri mjeseca svakodnevne prekograniče razmjene vatre izazvane ratom Izraela i Hamasa u Gazi koji je počeo 7. oktora.

Danas su vladine institucije, škole i libanski univerzitet zatvoreni u znak protesta zbog vazdušnih napada.

U međuvremenu je ministar odbrane Izrala Joav Galant u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Lojdom Ostinom pored ostalog razgovarao o prijetnjama i napadima Hezbolaha.

Galant je rekao da Izrael neće toleristi napade na svoje građane, te da će osiguriti povratak raseljenih grđana sa sjevera i da je spreman da to učini diplomatskim ili vojnim sredstvima.

(BETA)

Bonus video: