BLOG Netanjahu: Odustajanje od operacije u Rafi, značilo bi izgubiti rat protiv Hamasa

Rat Izraela i Hamasa – 133. dan

15718 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2024. 22:00h
Završeno
21:35h

Izraelska vojska mora da izvede svoju operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, gdje se nalazi 1,4 miliona Palestinaca, inače će "izgubiti rat" protiv palestinskog pokreta Hamas, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Netanjahu je novinarima u Jerusalimu rekao da će izraelska vojska izvesti svoju operaciju u Rafi čak i u slučaju dogovora sa Hamasom o oslobađanju talaca koji se još nalaze zarobljeni u Pojasu Gaze.

Uprkos upozorenju međunarodne zajednice, Netanjahu je nedavno najavio veliku operaciju u Rafi kako bi navodno potpuno uništio Hamas, koji se nalazi na vlasti u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer je ranije rekao da će njegova vojska omogućiti civilima da napuste zonu sukoba, ali nije objasnio gdje bi Palestinci mogli da odu.

U međuvremenu Netanjahu se nalazi pod pritiskom izraelske javnosti koja traži nove izbore i što brži završetak rata, a protesti se jednom nedjeljno održavaju pred zgradom Vlade.

(BETA)

17:58h

Lideri zemalja članica Afričke unije su na samitu te organizacije u Adis Abebi osudili izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze i pozvali na hitan prekid rata.

Predsjedavajući Komisije Afričke unije Musa Faki je saopštio da je izraelska ofanziva "najflagrantnije" kršenje međunarodnog humanitarnog prava i optužio Izrael za "genocid" nad stanovništvom Gaze.

"Mi oštro osuđujemo ove napade koji su nezapamćeni u istoriji ljudskog roda i izražavamo solidarnost s narodom Palestine", rekao je Faki liderima koji su ga pozdraili aplauzom.

Na samitu je govorio i palestinski premijer Mohamed Štajeh.

Odlazeći predsjedavajući Afričke unije, predsjednik Komorskih ostrva Azali Asumani, pozdravio je Južnu Afriku jer je tužila Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i osudio "genocid Izraela u Palestini pred očima cijelog svijeta".

"Međunarodna zajednica ne smije da žmuri na zlodjela koji se čine i koja haos nisu samo prouzrokovala u Palestini, već imaju katastrofalne posljedice u cijelom svijetu", ukazao je Asumani.

Četvrtina žitelja Pojasa Gaze gladuje zbog rata koji je počeo napadom palestinskog Hamasa na Izrael 7. oktobra kada je poginulo gotovo 1.200 ljudi, a oko 250 su postali taoci.

Izrael oštro negira da vrši genocid u Gazi i tvrdi da radi sve što može da bi poštedio civile i da samo napada borce Hamasa.

Izraelski zvaničnici kažu da je izbjegavanje civilnih žrtava otežano taktikom Hamasa da se skriva u civilnim područijima.

Tokom prošlogodišnjeg samita Afričke unije predstavnik Izraela je udaljen sa sastanka zbog spora o statusu posmatrača koja ta država ima u organizaciji.

(BETA)

12:06h

Šef Hamasa Ismail Hanije okrivio je Izrael za nedostatak napretka u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi, saopštio je danas Hamas, vladajuća palestinska islamistička grupa koja vlada Gazom, prenosi agencija Rojters.

Hanije je dodao da Hamas "neće prihvatiti ništa manje od potpunog prekida agresije, povlačenja okupacione vojske iz Gaze i ukidanja nepravedne opsade".

08:45h

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena se sprema da pošalje bombe i drugo oružje u Izrael koje bi se dodale u njegovom vojnom arsenalu čak i dok se SAD zalažu za prekid vatre u Gazi, objavio je u petak američki list Vol Strit Džurnal, pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike, prenosi agencija Rojters.

Predložena isporuka naoružanja uključuje bombe MK-82 i municiju za kombinovani direktni napad KMU-572 koje bombama dodaju precizno navođenje i fitilje za bombe FMU-139, navodi Džurnal, dodajući da se vrijednost procjenjuje na "desetine miliona dolara".

 Predloženu isporuku još uvijek interno pregleda administracija, dodaje se u izvještaju, pozivajući se na američkog zvaničnika, koji je rekao da bi se detalji predloga mogli promeniti prije nego što administracija obavijesti čelnike kongresnog odbora koji bi trebalo da odobre transfer.

Američki Stejt department i Ministarstvo odbrane, Izraelske odbrambene snage i izraelsko Ministarstvo odbrane nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtjev za komentarisanje izvještaja.

Od decembra 2023, Bajdenova administracija je dva puta preskočila kongresnu reviziju prodaje oružja Izraelu.

Bajdenova administracija suočila se sa kritikama zbog nastavljanja isporuke oružja Izraelu jer se gomilaju optužbe da je oružje američke proizvodnje korišćeno u napadima u kojima su ubijeni ili povrijeđeni civili.

Rat u Gazi je počeo kada je Hamas koji podržava Iran poslao borce u Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši 253 taoca, prema izraelskim izvještajima.

Izraelska vazdušna i kopnena ofanziva od tada je opustošila veći dio Gaze, ubivši 28.775 ljudi, takođe većinom civila prema palestinskim zdravstvenim vlastima, i protjeravši više od dva miliona stanovnika iz svojih domova.

08:40h

Najviši sud Ujedinjenih nacija (UN) odbacio je juče zahtjev Južne Afrike da se uvedu hitne mjere za zaštitu Rafe u Pojasu Gaze, ali je takođe naglasio da Izrael mora poštovati ranije usvojene mjere u preliminarnoj fazi tužbe za genocid.

Međunarodni sud pravde je u saopštenju naveo da "opasna situacija" u Rafi "zahtjeva hitnu i efikasnu primjenu privremenih mjera" koje je naredio 26. januara.

Saopšteno je da nova naredba nije neophodna jer su postojeće mjere "primjenjive širom Pojasa Gaze, uključujući Rafu".

Svjetski sud je dodao da Izrael "ostaje obavezan da se u potpunosti pridržava obaveza na osnovu Konvencije o genocidu" i odluke 26.januara na osnovu koje je naređeno da ta zemlja uradi sve što može da spriječi smrt, razaranje i svaki akt genocida u Gazi.

Citirajući generalnog sekretara UN Antonija Gutereša sud je naveo da će najnoviji razvoj događaja u Pojasu Gaze i u Rafi posebno "eksponencijalno povećati ono što je već humanitarna noćna mora i neizrecive regionalne posljedice".

Izrael je Rafu označio posljednjim uporištem Hamasa u Gazi i najavio da će ofanzivu nastaviti tamo, gdje se skupilo 1,4 miliona Palestinaca, više od pola stanovnika Gaze, većina raseljenih koji su pobjegli od sukoba u drugim područjima.

Izraelski lideri su rekli da će evakuisati civile prije napada iako su međunarodni humanitarni zvaničnici rekli da nema kuda da se ide zbog velikog razaranja u ofanzivi.

Južna Afrika je u utorak saopštila da je podnijela "hitan zahtjev" MSP da se razmotri da li izraelske vojne operacije u južnom gradu Rafi krše privremene naredbe suda od prošlog mjeseca.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Južne Afrike Klejson Monjela je naveo na platformi Iks da je sud "potvrdio stav da opasna situacija zahtijeva hitnu i efikasnu primjenu privremenih mjera".

Saopštenje suda je objavljeno na jevrejski dan odmora, šabat, kada su vladine kancelarije zatvorene i nije bilo komentara izraelskog ministarstva spoljnih poslova.

(Beta)

Bonus video: