Njujork tajms: Izvještaj vlade SAD o klimi u suprotnosti s izjavama Trampa

Nacrt izvještaja, koji je dio nacionalne procjene o klimi u SAD, sastavlja se svake četiri godine i potpisuje ga američka Akademiija nauka
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2017. 08:45h

Prosječna temperatura u SAD veoma brzo raste i posljednje decenije su najtoplije u posljednjih 1.500 godina, navodi se u preliminarnom izvještaju američke vlade, prenio je danas Njujork tajms.

"Amerikanci već sada osjećaju posljedice klimatskih promjena", navodi se u izvještaju 13 agencija koji još nije zvanično objavljen i koji još nije odobrila administracija predsjednika Donalda Trampa.

Dokument u "direktnoj je suprotnosti sa izjavama Trampa i članova njegovog kabineta, prema kojima ljudski doprinos na klimatske promjene nije dokazan, a i ako postoji, ima ograničene efekte", naveo je Njujork tajms.

Nacrt izvještaja, koji je dio nacionalne procjene o klimi u SAD, sastavlja se svake četiri godine i potpisuje ga američka Akademiija nauka.

SAD su prošle nedjelje formalno obavijestile UN da žele da se povuku iz međunarodnog sporazuma o klimi postignutog krajem 2015. godine u Parizu, ali su navele da će nastaviti da učestvuju u međunarodnim pregovorima o tom pitanju.