Lavrov: Rješenje problema Sjeverne Koreje uz razuman pristup svih, uključujući i SAD

"Sigurno ćemo nastaviti dijalog s našim sjevernokorejskim susjedima", rekao je šef ruske diplomatije
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2017. 08:39h

Prihvatljivo rješenje sjevernokorejske krize može biti postignuto uz razuman pristup svih strana, uključujući SAD, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Uvjereni smo da nema alternative obnavljanju političkog procesa, posebno pregovorima šest strana", izjavio je Lavrov, prenosi TASS.

Lavrov je rekao da su Rusija i Kina podnijele relevantne predloge za koje će se zalagati u Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama.

"Sigurno ćemo nastaviti dijalog s našim sjevernokorejskim susjedima", rekao je šef ruske diplomatije.

Osvrnuvši se na "veoma tešku izjavu" sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova o "nepravednoj" rezoluciji UN kojom su Pjongjangu pooštrene sankcije, Lavrov je rekao da su predstavnici Sjeverne Koreje slično reagovali na ranije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i da se mora rasuđivati na osnovu konkretnih koraka.

"Nadamo se da ćemo uz razuman pristup svih uključenih strana, uključujući SAD, Južnu Koreju i Japan, moći da nađemo rješenje koje je prihvatljivo za sve učesnike", rekao je Lavrov.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predviđa nove i pooštrene sankcije Sjevernoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da Pjongjang može da pogodi kopno SAD.

Bonus video: