BLOG Ganc: Novi pokušaji postizanja dogovora o primirju u Gazi, Izrael spreman za ofanzivu na Rafu tokom Ramazana

Rat Izraela i Hamasa – 138. dan

23531 pregleda 6 komentar(a)
Kamp za raseljene Palestince u Gazi, Foto: Reuters
Kamp za raseljene Palestince u Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2024. 22:18h
Završeno
22:20h

Član izraelskog Ratnog kabineta Beni Ganc izjavio je večeras da su u toku novi pokušaji postizanja dogovora o primirju u ratu u Gazi.

Ganc, bivši ministar odbrane i načelnik Generalštaba, međutim je rekao da je Izrael spreman za ofanzivu na južni grad Gaze, Rafu, tokom predstojećeg svetog muslimanskog posta Ramazana, uprkos širokom međunarodnom protivljenju toj akciji.

Izrael traži oslobađanje više od 100 talaca koje Hamas od 7. oktobra drži u Gazi.

Hamas zauzvrat zahtijeva kraj rata, povlačenje izraelskih vojnika i puštanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Do sada nisu urodila plodom višenedjeljna nastojanja SAD, Egipta i Katara da se postigne dogovor o primirju.

Ganc je sada ocijenio da postoje "početni znaci" koji "nagovještavaju mogućnost" da se krene ka tom cilju.

"Nećemo prestati da tražimo način i nećemo propustiti mogućnost da dovedemo kući naše djevojke i momke", rekao je Ganc.

On je ponovio najavu evakuaciju stotina hiljada civila iz grada Rafe pre ofanzive koja će biti tokom Ramazana koji počinje oko 10. marta, ako taoci ne budu oslobođeni.

"Ponavljam da ako nema naznaka za oslobađanje (talaca), mi ćemo dejstvovati tokom Ramazana", najavio je Ganc.

SAD su pored drugih zemalja apelovale na Izrael da ne napada Rafu ako nema plana zaštite civila.

21:45h

Udruženje kriznih centara za žrtve seksualnog nasilja u Izraelu saopštilo je danas da je našlo dokaze o "sistematskom i namjernom" silovanju tokom napada Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra koji je izazvao rat u Pojasu Gaze.

U izvještaju se navodi da su u nekim slučajevima žrtve silovane pred porodicom i prijateljima da bi se izazvali veći bol i poniženje.

Orit Suliceanu, izvršna direktorka Udruženja, rekla je da su u mnogim slučajevima teško osakaćena tijela žrtava - i muškaraca i žena, uključujući genitalije.

Izvještaj koji je danas objavljen, ne navodi broj dokumentovanih žrtava, ni njihov identitet.

Suliceanu je rekla da bi to bilo teško jer su mnoge žrtve ubijene pošto su napadnute, a hitna pomoć je toliko bila preokupirana brojem ubijenih i razmjerama razaranja, da nije dokumentovala znake seksualnog nasilja.

Autori izvještaja su rekli da su istraživanje zasnovali na povjerljivim i javnim intervjuima sa zvaničnicima, zaposlenima u hitnoj pomoći i na vijestima u medijima.

Istraga Asošiejted presa je takođe našla da je seksualno nasilje bilo dio divljanja "hamasovaca" i drugih ekstremista koji su na jugu Izraela 7. oktobra ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila, a više od 250 oteli i odveli kao taoce u Gazu.

Palestinska islamistička organizacija Hamas je odbacila optužbe da su njegovi borci počinili seksualno nasilje.

Po izraelskom izvještaju, podnijetom UN čiji istražitelji sprovode sličnu istragu, seksualno i rodno zasnovano nasilje dogodilo se na četiri glavna mjesta: na muzičkom festivalu Nova, u naseljima kraj granice Gaze, u izraelskim vojnim bazama i na mjestima na palestinskoj teritoriji gdje su držani taoci.

Suliceanu je rekla da je svrha izvještaja da dokumentuje da je seksualno nasilje bilo slično na mnogim mjestima što nagovještava da ga je organizovao Hamas.

(Beta)

17:49h

Pojas Gaze postao je zona ubijanja, a veliki dio te palestinske enklave je uništen, poručio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejezus.

Kako prenosi Anadolija, on je na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare kazao da su SZO i partneri u posljednja tri dana izveli hitne operacije za bolnicu Naser na jugu Pojasa Gaze.

Gebrejezus je istakao da se zdravstvena i humanitarna situacija u Gazi i dalje pogoršava.

Navodeći da se u toj bolnici pod izraelskom blokadom i napadima još nalazi oko 130 pacijenata i najmanje 15 doktora i medicinskih sestara, Gebrejezus je rekao da jedinica intenzivne njege u bolnici više ne radi.

SZO, kako je dodao, pomaže u prebacivanju pacijenata u druge zdravstvene ustanove.

"Gaza je postala zona ubijanja. Veliki dio teritorije je uništen. Više od 29 hiljada ljudi je ubijeno, a mnogo više povrijeđeno. Teška pothranjenost se brzo povećala od početka rata", istakao je Gebrejezus.

On je naglasio da je hitno potreban prekid vatre u Pojasu Gaze i ukazao na važnost pružanja neograničene humanitarne pomoći u toj regiji.

(MINA)

16:29h

Izraelski poslanici glasali su danas da podrže to što je premijer Benjamin Netanjahua odbio bilo kakvo "jednostrano" priznanje palestinske države, pošto su rasli međunarodni pozivi za oživljavanje pregovora o palestinskoj državnosti, prenosi agencija Rojters.

Izdata usred rata u Gazi između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, simbolična deklaracija je takođe dobila podršku članova opozicije, a za podršku je glasalo 99 od 120 poslanika, rekao je portparol Kneseta (parlament Izraela).

Izraelski stav kaže da bilo kakav trajni sporazum sa Palestincima mora biti postignut direktnim pregovorima između strana, a ne međunarodnim diktatom.

"Kneset se okupio ogromnom većinom protiv pokušaja da nam se nametne uspostavljanje palestinske države, koja ne samo da ne bi donijela mir već bi ugrozila državu Izrael", rekao je Netanjahu.

Glasanje je izazvalo osudu palestinskog ministarstva spoljnih poslova, koje je optužilo Izrael da prava palestinskog naroda držia kao taoca nasilnom okupacijom teritorija na kojima Palestinci žele da uspostave državu.

"Ministarstvo ponovo potvrđuje da punopravno članstvo Države Palestine u Ujedinjenim nacijama i njeno priznanje od strane drugih nacija ne zahtijevaju dozvolu Netanjahua", navodi se u saopštenju.

Od potpisivanja privremenog sporazuma iz Osla početkom 1990-ih, napravljen je mali napredak ka postizanju rješenja sa dvije države – palestinske države na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi uz Izrael.

Među preprekama koje ometaju palestinsku državnost su širenje izraelskih naselja na teritorijama koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Većina zemalja smatra naselja, koja u mnogim oblastima odvajaju palestinske zajednice jedne od drugih, kao kršenje međunarodnog prava.

Rješenje o dvije države je dugo bilo ključna zapadna politika u regionu.

Od izbijanja rata u Gazi u oktobru, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da promovišu korake ka stvaranju palestinske države kao dio šireg sporazuma o Bliskom istoku koji bi uključivao Saudijsku Arabiju i druge arapske države koje zvanično normalizuju odnose sa Izraelom.

16:04h

Sjedinjene Američke Države (SAD) su danas saopštile da najviši sud Ujedinjenih nacija ne bi trebalo da da savjetodavno mišljenje o "hitnom i bezuslovnom povlačenju" Izraela sa teritorija na kojima Palestinci žele da osnuju svoju državu.

V.d. pravnog savjetnika Stejt departmenta Ričard Visek je rekao da sudsko vijeće od 15 sudija u Međunarodnom sudu pravde (MSP) ne bi trebalo da teži rešenju decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba davanjem savjetodavnog mišljenja koje se odnosi na postupke samo jedne strane.

Visek je govorio na ročištu u MSP, započetom u ponedjeljak, na zahtjev Generalne skupštine UN za neobavezujuće savjetodavno mišljenje o legalnosti izraelske politike na okupiranim teritorijama.

On je ocijenio da će mišljenje suda imati posljedice po strane u sukobu i nastojanja svih koji rade na postizanju održivog mira.

Prvog dana ročišta palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki je pozvao sud da podrži pravo Palestinaca na samoopredjeljenje i da proglasi da je izraelska okupacija nelegalna i mora odmah prestati u potpunosti i bezuslovno.

V.d pravnog savjetnika Stejt departmenta je danas podsjetio da postoji ustanovljeni okvir zasnovan na principu zemlja za mir i utvrđeni principi okupacionog zakona.

Ideja zemlja za mir je decenijama bila kamen temeljac diplomatije SAD i osnova mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta, sklopljenog 1979. godine, na osnovu kojeg se Izrael povukao sa Sinajskog poluostrva u zamjenu za mir i priznanje.

Isti princip je primijenjen na izraelsko-palestinski sukob, ali je mirovni proces više puta bio u zastoju zbog palestinskih napada, širenja jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji i nesposobnosti dvije strane da se dogovore o eksplozivnim pitanjima kao što su konačne granice, status Jerusalima i sudbina palestinskih izbjeglica.

Argumenti SAD u svjetskom sudu iznijeti su dan pošto je Vašington stavio veto na arapsku rezoluciju kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, uz objašnjenje da će uticati na pregovore o sporazumu da se oslobode taoci koje drži palestinski ekstremistički Hamas.

Za rezoluciju je glasalo 13 od 15 članova SB UN, a Velika Britanija se uzdržala.

To se smatra odrazom snažne podrške zemalja širom svijeta okončanju rata.

"Napadi Hamasa, otimanje talaca i drugi zločini i nastavak neprijateljstava i patnje Palestinaca u Gazi i nasilje na Zapadnoj obali pojačavaju odlučnost SAD da hitno postigne konačan mir koji uključuje puno ostvarenje palestinskog samoopredjeljenja", rekao je Visek.

Njegovom govoru prethodile su osude politike Izraela od strane predstavnika Kolumbije, Kube i Egipta.

Na ročištu pored Palestinaca govore predstavnici 51 zemlje i tri međunarodne organizacije.

Očekuje se da prođu čitavi mjeseci dok se ne donese konačno savjetodavno mišljenje.

(Beta)

13:42h

Sjedinjene Američke Države saopštile su da Međunarodni sud pravde u Hagu ne može narediti hitno povlačenje izraelskih trupa sa okupiranih teritorija bez uzimanja u obzir bezbjednosnih potreba Izraela, prenosi Rojters.

"Svaki pokret ka povlačenju Izraela sa Zapadne obale i Gaze zahtijeva razmatranje bezbjednosnih potreba Izraela", rekao je Ričard Visek iz američkog Stejt departmenta, tokom postupka koji ispituje zakonitost izraelske okupacije palestinskih teritorija.

13:42h

Najmanje jedna snažna eksplozija odjeknula je u Damasku, glavnom gradu Sirije, rekli su Rojters očevici i lokalni novinari.

Svjedok je rekao da se ekplozija čula nekoliko sati nakon što su izraelski projektili gađali stambenu četvrt.

Lokalni sirijski mediji javili su da se u prijestonici čulo više eksplozija.

13:41h

Najmanje 29.313 Palestinca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas.

Ministarstvo navodi da je još 69.333 Palestinca povrijeđeno, prenosi Rojters

13:40h

Pripadnici izraelskih snaga ubili su tri osumnjičena palestinska borca tokom noćašnjeg napada u sektoru Dženin, uporištu oružanih frakcija na sjeveru okupirane Zapadne obale.

"U antiterorističkoj operaciji u Dženinu, izraelske snage su uhapsile 14 osumnjičenih i ubile trojicu terorista. Vojnici su takođe locirali oružje i eksploziv postavljen s ciljem da se izvede napad na izraelske vojnike", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je jedan Palestinac ubijen u napadu.

Palestinska novinska agencija Vafa javila je da su izraelski vojnici opkolili dva objekta u kampu Dženin, koji se nalazi ispod istoimenog grada, i da je tokom sukoba projektil ispaljen na jednu od zgrada.

(BETA)

11:26h

Palestinsko predsjedništvo osudilo je veto Sjedinjenih Američkih Država u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na nacrt rezolucije kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi.

"Predsjedništvo osuđuje kontinuirano odbijanje SAD-a da zaustavi genocidni rat koji Izrael vodi protiv palestinskog naroda. Američki veto prkosi volji međunarodne zajednice i ohrabruje Izrael, okupatorsku silu, da nastavi agresiju nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze, kao i da izvrši svoj planirani krvavi napad na Rafu. Predsjedništvo drži Sjedinjene Američke Države odgovornom za varvarske zločine Izraela koji su u toku nad palestinskim civilima, uključujući djecu, žene i starije u Gazi. Ovaj neprihvatljiv stav čini Sjedinjene Američke Države saučesnikom u ratnim zločinima koje je počinio Izrael, uključujući zločine genocida i etničkog čišćenja u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim. Upozoravamo da ovakav stav SAD-a predstavlja ozbiljnu prijetnju za međunarodni mir i sigurnost", navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Ambasada Palestine u Podgorici.

Uputili su zahvalnosti državama članicama Savjeta bezbjednosti UN-a koje su "stale uz pravdu, mir i ljudsku etiku, podržavajući rezoluciju kojom se poziva na zaustavljanje izraelske agresije."

"Takođe pozivamo međunarodnu zajednicu da intenzivira svoje kolektivne napore i preduzme praktične mjere za zaustavljanje izraelskog genocidnog rata na okupiranoj palestinskoj teritoriji, posebno u pojasu Gaze", zaključuje se.

10:08h

Najmanje dvije osobe poginule su danas u Damasku, u napadu koji se pripisuje Izraelu, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH).

"Najmanje dvije osobe su poginule u izraelskom vazdušnom napadu na jedan stan u kvartu Kafr Susa u Damasku", saopštila je nevladina organizacija.

Vijest o stradalima u napadu naknadno je javila i državna televizija.

(BETA)

09:18h

Nekoliko izraelskih raketa pogodilo je naselje Kafr Susa u Damasku, javili su sirijski državni mediji.

U tom dijelu sirijske prestonice nalazi se više bezbjednosnih agencija, navodi Rojters, dodajući da su u izraelskom napadu na istu oblast u februaru prošle godine poginuli iranski vojni eksperti.

U gradu Borudžen u iranskoj provinciji Čaharmahal i Bahtijari 14. februara dogodila se eksplozija na gasovodu, nakon čega je došlo do požara, saopštile su iranske vlasti.

09:16h

Rat Izraela i Hamasa – 138. dan.

Izrael je nastavio sa bombardovanjem Gaze dok je Vašington stavio veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) koja je pozivala na prekid vatre na palestinskoj teritoriji.

Globalne sile koje pokušavaju da pronađu izlaz iz spiralne krize do sada nijesu uspjele, a posrednički napori nijesu uspjeli da osiguraju primirje za zaustavljanje borbi.

Dodatno na nevolje Gaze, UN-ova agencija za hranu je rekla da mora zaustaviti očajnički potrebne isporuke na sjeveru teritorije nakon što se tamo suočila s “potpunim haosom i nasiljem”, piše AFP.

Kancelarija za medije Hamasove vlade saopštila je da su šokirani zbog odluke Svjetskog programa za hranu da obustavi isporuku pomoći u hrani u sjevernoj Gazi, što znači smrtnu kaznu i smrt za tri četvrtine miliona ljudi.

Pozivajući agenciju da odmah poništi svoju katastrofalnu odluku, dodali su da smatraju odgovornost UN-a.

UN su u više navrata upozoravale na strašnu humanitarnu situaciju u Gazi, upozoravajući da bi nestašica hrane mogla dovesti do “eksplozije” smrti djece koja se može spriječiti.

Više od četiri mjeseca nemilosrdnih borbi sravnili su veliki dio obalne teritorije, gurnuvši 2,2 miliona ljudi na rub gladi i raselivši tri četvrtine stanovništva, prema procjenama UN-a.

“Ne možemo više. Nemamo brašna, ne znamo ni gdje da idemo po ovom hladnom vremenu”, rekao je Ahmad, stanovnik grada Gaze, gdje su ulice posute ruševinama uništenih zgrada i smeća.

On je kazao da traže prekid vatre.

“Želimo da živimo”, rekao je Ahmad.

Ali u Njujorku, Vašington je stavio veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a koju je izradio Alžir, a kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre i “bezuslovno” oslobađanje svih talaca kidnapovanih u napadima 7. oktobra.

Ambasadorka Vašingtona pri UN-u, Linda Tomas Grinfield, nazvala je glasanje željnim i neodgovornim jer bi pregovore o oslobađanju talaca u Gazi moglo “ugroziti”.

Veto je izazvao kritike zemalja uključujući Kinu, Rusiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i bliske američke saveznike, Francusku i Sloveniju.

Hamas je rekao da američki veto predstavlja “zeleno svjetlo za okupaciju da počini još masakra”.

Dok su svjetske sile glasale, izraelski udari pogodili su Gazu jutros dok su trajale borbe na terenu, ostavivši 103 osobe mrtve, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja na toj teritoriji.

(MINA)

Bonus video: