Tramp: Navaljni bio hrabar što se vratio, mogao se držati podalje

"Iskreno govoreći, bilo bi vjerovatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio van zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar", rekao je Tramp

3985 pregleda 10 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je juče da je Aleksej Navaljni bio vrlo hrabar čovjek koji vjerovatno nije trebalo da se vratiti u Rusiju, ne okrivljujući nikoga za iznenadnu smrt ruskog opozicionara u zatvoru.

Predsjednik SAD Džo Bajden i drugi zapadni čelnici optužili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za smrt Navaljnog, kao i Niki Hejli, jedina preostala suparnica Trampu za republikansku predsjedničku nominaciju.

"Navaljni je jedna veoma tužna situacija... Bio je vrlo hrabar čovjek jer se vratio. Mogao se držati podalje. I, iskreno govoreći, bilo bi vjerovatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio van zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar", rekao je Tramp u intervjuu Foks njuzu u Južnoj Karolini.

Kremlj je negirao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim.

Tramp je nadalje, kako prenosi Hina, uporedio sebe i Navaljnog, aludirajući da su obojica žrtve političkog progona. "To se događa i u našoj zemlji", rekao je Tramp. "U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju. Pogledajte, ja sam vodeći kandidat i optužen sam."

Tramp je u nedjelju na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da ga je smrt Navaljnog u arktičkoj kaznenoj koloniji prošle sedmice "dodatno osvijestila o tome što se događa" u SAD. Nije elaborirao tu tezu, ali je ranije često govorio o tome kako su optužnice protiv njega politički motivisane, što je tvrdnja koju tužioci odbacuju.

Bonus video: