Iran poslao Rusiji stotine balističkih raketa

Isporuke projektila, za koje analitičari tvrde da su izuzetno precizni, počele su u januaru, a izvori agencije Rojters tvrde da će ih biti još

17008 pregleda 11 komentar(a)
Putin i Reisi u Teheranu u julu 2022., Foto: REUTERS
Putin i Reisi u Teheranu u julu 2022., Foto: REUTERS

Iran je snabdio Rusiju velikim brojem snažnih balističkih projektila čime je produbljena vojna saradnja između dvije države koje su na meti američkih sankcija, kazali su izvori agencije Rojters.

Iranske pošiljke od oko 400 raketa uključuje mnoge iz porodice balističkih raketa kratkog dometa Fateh-110, poput Zolfagara, rekla su tri iranska izvora. Eksperti tvrde da ova raketa može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 300 do 700 kilometara.

Isporuke su počele početkom januara nakon dogovora koji je postignut na sastancima u Teheranu i Moskvi krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i bezbjednosnih zvaničnika.

Jedan iranski vojni zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da je bilo najmanje četiri isporuke i da će ih u narednim nedjeljama biti još.

Ograničenja Savjeta bezbjednosti UN na iranski izvoz raketa, dronova i druge tehnologije istekla su u oktobru. Međutim, kako podsjeća Rojters, SAD i Evropska unija su zadržale određene sankcije na iranski program balističkih projektila zbog bojazni oko izvoza tog oružja Rusiji i posredničkim grupama na Bliskom istoku.

Portparol za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi kazao je početkom januara da su SAD zabrinute da je Rusija blizu tome da dogovori nabavku balističkog oružja kratkog dometa od Irana, pored projektila koje je već dobila od Sjeverne Koreje.

Glavni ukrajinski tužilac kazao je u petak da su balističke rakete koje je Rusija dobila od Sjeverne Koreje nepouzdane, i da su samo dvije od ukupno 24 pogodile metu.

Za razliku od toga, Džefri Luis, ekspert sa Midlberi instituta za međunarodne studije u Montereju, kazao je da su rakete iz porodice Fateh-110 precizne.

„Koriste se mete visoke vrijednosti kada se želi nanijeti precizna šteta”, rekao je Luis, dodajući da bi 400 projektila moglo nanijeti značajnu štetu ako bi se koristile u Ukrajini.

Prošlog mjeseca, rusko Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da očekuje da predsjednik Vladimir Putin i njegov iranski kolega Ebrahim Raisi uskoro potpišu novi sporazum o saradnji, nakon razgovora u Moskvi u decembru.

„Ovo vojno partnerstvo sa Rusijom pokazalo je svijetu iranske odbrambene sposobnosti”, rekao je za Rojters iranski vojni zvaničnik. „To ne znači da smo u sukobu u Ukrajini stali na stranu Rusije."

Jedan zapadni diplomata je kazao da su zapadne zemlje zabrinute da bi moglo doći do recipročnog trasfera oružja u Iran iz Rusije što bi moglo pojačati poziciju Teherana u eventualnom konfliktu sa SAD i Izraelom.

Iran je u novembru saopštio da je dogovor sa Rusijom o nabavci bombardera Su-35 i helikoptera Mi-28 u finalnoj fazi.

Analitičar Gregori Bru iz političke konsultantske agencije Eurasia Group rekao je da je Rusija za Iran saveznik po potrebi. „Odnos je transakcioni: u zamjenu za bespilotne letjelice, Iran očekuje veću bezbjednosnu saradnju i napredno naoružanje, posebno moderne avione", rekao je Bru.

Bonus video: