Bajden nazvao Putina "ludim k**vinim sinom"

Bajdenovi verbalni napadi na Putina naglo su se intenzivirali u predizbornoj kampanji. Prošle sedmice je okrivio Putina i „njegove nasilnike” za smrt Navaljnog

9777 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina "ludim k**vinim sinom" tokom prikupljanja sredstava u San Francisku u srijedu, upozoravajući da uvijek postoji prijetnja od nuklearnog sukoba, ali da egzistencijalna prijetnja čovečanstvu ostaje klima.

"Ovo je posljednja egzistencijalna prijetnja. To je klima. Imamo ludog k**vinog sina, kao onaj tip Putin i drugi, i uvijek moramo brinuti o nuklearnom sukobu, ali egzistencijalna prijetnja čovečanstvu je klima", rekao je Bajden maloj grupi donatora, kako prenosi Rojters.

Bajden je ranije druge nayivao "k**vinim sinovima". U januaru 2022. uhvaćen je kako koristi isti uvredljivi izraz za novinara Foks njuza koji izvještava iz Bijele kuće.

Bajdenovi verbalni napadi na Putina naglo su se intenzivirali u predizbornoj kampanji. Prošle sedmice, američki predsjednik je okrivio Putina i „njegove nasilnike” za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

„Ne znamo tačno šta se dogodilo, ali nema sumnje da je smrt Navaljnog posljedica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili“, rekao je Bajden u Bijeloj kući nakon što su zvaničnici ruskog zatvora objavili da je Navaljni umro.

Kremlj je negirao umiješanost u smrt Navaljnog i rekao da su neprihvatljive tvrdnje Zapada da je Putin odgovoran.

Bajden i Putin i dalje su duboko u sukobu oko ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine, zbog koje su SAD i druge zapadne zemlje sankcionisale Rusiju. Bajdenove reakcije dodatno su zahladnjele ionako gorke američko-ruske odnose.

Bajden je u utorak rekao da će SAD objaviti veliki paket sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini.

Bajdenov očekivani republikanski protivnik u novembru, bivši predsjednik Donald Tramp, izrazio je divljenje Putinu i tokom njegovog mandata u Bijeloj kući 2017-2021. i nakon toga. Međutim, nedavno je sebe uporedio sa Navaljnim, nagovještavajući da su se obojica suočili sa politički motivisanim progonom.

„Ne znam odakle to, dođavola, dolazi“, rekao je Bajden u srijedu, reagujući na to što je Tramp sebe uporedio sa Navaljnim.

Bonus video: