Rusija šalje misteriozno oružje u svemir?

Teorije o oružju, koje je uznemirilo SAD, uključuju nuklearnu bombu i satelit na nuklearni pogon

42140 pregleda 125 reakcija 60 komentar(a)
Putin tvrdi da Rusija ne podržava razvijanje nuklearnih kapaciteta u svemiru, Foto: REUTERS
Putin tvrdi da Rusija ne podržava razvijanje nuklearnih kapaciteta u svemiru, Foto: REUTERS

Vašington je bio uzrujan 14. februara zbog vijesti o misterioznom ruskom svemirskom oružju. Majk Tarner, predsjedavajući obavještajnog odbora Predstavničkog doma, pozvao je Bijelu kuću da objavi obavještajne podatke o “ozbiljnoj prijetnji po nacionalnu bezbjednost”. Američki mediji su objavili da se to odnosi na ruski svemirski nuklearni sistem, koji još nije raspoređen, a koji može ugroziti američke i savezničke satelite. Što bi to moglo biti?

Većina prvih izvještaja je kontradiktorna, pojedini mediji su opisivali svemirsku letjelicu na nuklearni pogon, dok su drugi objavili da je riječ o letjelici sa nuklearnim naoružanjem. Generalno postoje tri opcije: nuklearno oružje dizajnirano da uništi satelite, koje bi bilo stacionirano na zemlji i lansirano samo kada bi trebalo da se koristi; nuklearno oružje koje bi bilo stacionirano u orbiti; ili satelit na nuklearni pogon koji sam po sebi ne bi bio bomba već bi koristio nuklearnu energiju za napajanje neke druge vrste uređaja.

Rusija svemir oruzje
foto: Graphic News

Ukoliko Rusija planira sa pošalje nuklearno oružje u punu orbitu - umjesto u dio gdje ne može da potpuno obiđe Zemlju - to bi predstavljalo kršenje Sporazuma o svemiru iz 1967. godine. Nuklearne detonacije u svemiru takođe su zabranjene Sporazumom o djelimičnoj zabrani nuklearnih proba iz 1963. koji je potpisala Rusija. Osim što je sporno u pravnom smislu, to bi bilo razorno i bespoštedno oružje.

Na Zemlji intenzivna radijacija od nuklearne eksplozije ne samo da je štetna sama po sebi već takođe stvara ogromni udarni talas, izaziva požare i stvara radioaktivni otpad.

U vakuumu svemira, zračenje ostvaruje puni potencijal. Elektromagnetni impuls koji nastaje prilikom orbitalne eksplozije može oštetiti elektroniku na satelitima širom neba.

Kada je Amerika 1962. godine sprovela nuklearnu probu visoko u atmosferi, poznatu pod imenom “Starfish Prime” oštetila je ne samo satelite u vidnom polju već i one na drugoj strani Zemlje jer je magnetno polje planete usmjeravalo radijaciju. Ta radijacija je na kraju oštetila ili uništila oko trećinu satelita koji su se nalazili u niskoj orbiti Zemlje.

Kada bi Rusija danas izvela sličnu detonaciju, sa oko 8 300 aktivnih satelita u niskoj orbiti, to ne bi pogodilo samo američke satelite već takođe i ruske, kineske i one drugih država. To bi takođe uticalo na Međunarodnu svemirsku stanici, u kojoj se trenutno nalaze trojica Rusa, kao i na kinesku svemirsku stanicu Tiangong, na kojoj se trenutno nalazi posada od troje ljudi.

Američki vojni i obavještajni sateliti, naročito oni koji se koriste za nuklearnu komandu i kontrolu, imaju ojačanu elektroniku kako bi se oduprli takvim udarima. To nije slučaj sa komercijalnim satelitima.

Ukratko, napad ove vrste čini se da više odgovara očajnim državama poput Sjeverne Koreje i Irana, koje imaju malo sopstvenih svemirskih kapaciteta koje treba da štite i koje, u kriznom trenutku, nemaju šta da izgube.

Cilj Rusije slanjem nuklearne bombe u orbitu, umjesto upotrebe postojećih projektila na zemlji, može biti da stigne do geosinhrone orbite - važnog pojasa oko 36000 kilometara od površine Zemlje, u poređenju sa niskom orbitom koja je ispod 2000 kilometara - ističe Metju Bun sa Univerziteta Harvard.

Sateliti u geosinhronoj orbiti obilaze Zemlju jednom dnevno i stoga se čini da su široko fiksirani na nebu, što je korisno za emitovanje, upozorenje na rakete i još mnogo toga. Mnogi vrijedni američki nadzorni i vojni komunikacijski sateliti nalaze se tamo. Bun ističe da postojeće nuklearne rakete ne mogu dosegnuti tu visinu.

Druga teorija o vrsti oružja, kako prenosi portal “NewsHour” mogla bi biti, da Rusija namjerava da pošalje satelit na nuklearni pogon sa kapacitetima elektronskog ratovanja. Svrha elektronskog ratovanja jeste ometanje signala koje šalje ili prima targetirani satelit; većina takvih napada je privremena. Mnoge države, uključujući Ameriku i Rusiju, imaju platforme elektronskog ratovanja stacionirane na zemlji i mogu targetirati satelite. Učiniti to iz svemira je teže, ali bi moglo omogućiti fokusiranije i upornije napade, naročito ako se oružje može pozicionirati blizu mete.

Poznato je da je Rusija istraživala takve sisteme. U izvještaju o globalnim anti-satelitskim kapacitetima koji je prošle godine objavila NVO Secure World, navodi se: “Novi dokazi ukazuju da Rusija možda razvija visokopotentne svemirske platforme za elektronsko ratovanje kako bi dopunila svoje postojeće platforme na zemlji”.

U članku objavljenom u specijalizovanom žurnalu “Space Review” opisan je satelit na nuklearni pogon dizajniran u te svrhe i nazvan Ekipaž. Dmitrij Stefanovič iz Ruske akademije nauka takođe ukazuje na odvojeni ruski projekat poznat kao Zevs, “svemirski tegljač” na nuklearni pogon planiran za oko 2030. godinu koji bi mogao imati različite sposobnosti, uključujući ometanje signala.

Zašto bi se napajao iz nuklearnog reaktora? To je takođe stara ideja: Amerikanci su prvi poslali nuklearni reaktor 1965. a Sovjetski Savez je poslao preko 40 takvih satelita. Njihova prednost je da mogu generisati veliku energiju. To je omogućilo sovjetskim satelitima da nose radare veće snage. Danas bi omogućilo ruskim satelitima da nose snažnije ometače. U žurnalu “Space Review” opisana su ruska dokumenta u kojima se navodi da nuklearni reaktori na satelitima omogućavaju instalaciju “ometača koji djeluju u širokom rasponu frekvencija”. Ako se postavi u visoko eliptičnoj ili geosinhronizovanoj orbiti - koje održavaju satelit iznad iste tačke na Zemlji na duži vremenski period - omogućilo bi se “neprekidno ometanje elektronskih sistema u velikim područjima.

Rusija odbacuje američke tvrdnje

Vladimir Putin je kazao u utorak da je Rusija protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemir, a njegov ministar odbrane je kategorično odbacio američke tvrdnje da Rusija razvija nuklearne kapacitete za svemir.

“Naša pozicija je jasna i transparentna: uvijek smo kategorično bili protiv i sada smo protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemir”, kazao je je Putin ministru odbrane Sergeju Šojguu.

“Pozivamo ne samo na poštovanje svih sporazuma koji postoje u toj oblasti, već smo više puta ponudili jačanje zajedničkog rada u toj oblasti”.

On je kazao da se ruske aktivnosti u svemiru ne razlikuju od onih drugih država, uključujući SAD.

Komentarišući američke navode, Šojgu je kazao da ne postoje planovi o kojima pričaju neimenovani izvori u SAD.

“Prvo, nema takvih projekata - nuklearnog oružja u svemiru. Drugo, SAD znaju da to ne postoji”, kazao je Šojgu Putinu.

On je optužio Bijelu kuću da pokušava da uplaši američke poslanike kako bi opredijelili sredstva za Ukrajinu u okviru plana Vašingtona da nanese, kako je kazao, strateški poraz Rusiji.

Kazao je da je drugi razlog navodnog curenja informacija o ruskom oružju zapravo podsticanje Rusije da se uključi u dijalog o strateškoj stabilnosti.

Ekonomist/Rojters

Bonus video: