Predsjednik Brazila 'ublažio' ocjenu - optužio Izrael za genocid u Gazi

Brazilski predsjednik Lula je na mreži "X" napisao da se "neće odreći svog dostojanstva zbog laži" što je očigledno aluzija na pozive da povuče svoje poređenje ponašanja Izraela u Gazi sa nacističkim Holokaustom u kojem je šest miliona Jevreja ubijeno tokom Drugog svjetskog rata

6851 pregleda 2 komentar(a)
Luis Inasio Lula da Silva, Foto: Reuters
Luis Inasio Lula da Silva, Foto: Reuters

Brazilski predsjednik Luis Inasio Lula da Silva je izjavio da Izrael čini genocid nad Palestincima, čime je "ublažio" oštru retoriku od prije nedjelju dana kada je izraelsku vojnu ofanzivu u Gazi uporedio s nacističkim Holokaustom čime je izazvao buru u Izraelu.

Izrael se žestoko suprotstavio tvrdnjama o genocidu, rekavši da njegov rat cilja na borbenu grupu Hamas, a ne na palestinski narod. Izrael smatra Hamas odgovornim za smrt civila tokom izraelske ofanzive, tvrdeći da ta grupa djeluje iz civilnih područja.

Brazilski predsjednik Lula je na mreži "X" napisao da se "neće odreći svog dostojanstva zbog laži" što je očigledno aluzija na pozive da povuče svoje poređenje ponašanja Izraela u Gazi sa nacističkim Holokaustom u kojem je šest miliona Jevreja ubijeno tokom Drugog svjetskog rata.

"Ono što izraelska vlada radi nije rat, to je genocid“, napisao je danas Lula, "ubijaju djecu i žene", ali nije pomenuo Holokaust.

Kao odgovor na prve Luline komentare, Izrael ga je proglasio "personom non grata", pozvao brazilskog ambasadora i tražio izvinjenje. Kao odmazdu, Lula je pozvao brazilskog ambasadora u Izraelu da dođe kući, "na konsultacije".

Južna Afrika je prošlog mjeseca podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde optuživši Izrael za genocid nad Palestincima. Sud je dvije nedelje kasnije izdao preliminarnu naredbu u tom značajnom slučaju, naloživši Izraelu da učini sve što može da spriječi smrt, uništenje i bilo koje akte genocida u Gazi.

Izrael, koji je nastao i kao utočište za preživjele Holokausta, optužio je Južnu Afriku za "licemerje".

Netanjahu i njegova krajnje desničarska vlada izazvali su ljutiti odgovor Sjedinjenih Država, svog najbližeg saveznika, zbog plana za izgradnju više od 3.300 kuća u naseljima za Jevreje na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael.

Netanjahuov ministar finansija, Bezalel Smotrič, rekao je da su ti planovi odgovor na palestinski napad ove nedjelje na Zapadnoj obali u kojem je jedan Izraelac ubijen, a pet je ranjeno.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u petak rekao da je "razočaran" tom izraelskom najavom.

"Dugogodišnja američka politika i pod republikanskom i demokratskom administracijom bila je da su nova naselja kontraproduktivna za postizanje trajnog mira", rekao je on u Buenos Ajresu. Ta izgradnja je "u suprotnosti i s međunarodnim pravom".

Bajdenova administracija je uz to obnovila pravni nalaz SAD koji datira prije skoro 50 godina da su izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama "nelegitimna" po međunarodnom pravu.

Blinken je rekao da SAD smatraju da naselja nisu u skladu sa obavezama Izraela čime je poništio odluku svog prethodnika Majka Pompea.

Bonus video: