Gutereš žali zbog nereagovanja Savjeta bezbjednosti UN na rat u Gazi i Ukrajini

"Nedostatak jedinstva Savjeta po pitanju ruske invazije na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi poslije užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra ozbiljno je – možda fatalno – potkopao njegov autoritet", rekao je Gutereš

3596 pregleda 2 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, u ponedjeljak je izrazio žaljenje zbog toga što Savjet bezbjednosti UN nije uspio da adekvatno odgovori na sukob Izraela i Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, i rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da su ti sukobi "možda fatalno" potkopali autoritet tog tijela.

Govoreći na otvaranju sjednice Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi, Gutereš je rekao da se Savjet bezbjednosti UN često nalazio u ćorsokaku i "nesposoban da djeluje po najvažnijim pitanjima mira i bezbjednosti našeg vremena".

"Nedostatak jedinstva Savjeta po pitanju ruske invazije na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi poslije užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra ozbiljno je – možda fatalno – potkopao njegov autoritet", rekao je on.

Generalni sekretar UN je ocijenio da je Savjetu bezbjednosti UN "potrebna ozbiljna reforma sastava i metoda rada".

SAD su prošle nedjelje ponovo stavile veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, blokirajući time zahtjev za hitnim humanitarnim prekidom vatre u ofanzivi Izraela na Pojas Gaze. To je bio treći američki veto na nacrt rezolucije od početka borbi 7. oktobra.

Bonus video: