Bivši doušnik FBI-ja, izvor tvrdnji o korupcionaškoh aferi Bajdenovih, ostaje u pritvoru

Smirnovljeva tvrdnja postala je žarište istrage republikanske većine u Predstavničkom domu SAD nad predsjednikom Bajdenom i uzrok pokretanja postupka impičmenta protiv njega u Kongresu

10602 pregleda 2 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters

Bivši doušnik američkog FBI Aleksander Smirnov, optužen da je isfabrikovao multimilionsku korupcionašku šemu u kojoj je navodno učestvovala porodica predsjednika SAD Džozefa Bajdena, mora da ostane u pritvoru dok čeka na suđenje, odlučio je američki federalni sudija, poništivši raniju odluku da taj čovjek bude pušten da se brani sa slobode.

Sudija Otis Rajt Drugi sa sjedištem u Los Anđelesu naredio je pritvaranja Smirnova pošto su tužioci iskazali bojazan da bi on mogao da pobjegne iz zemlje.

Smirnov je tvrdio da ima veze sa ruskom obavještajnom službom, a sudija Rajt je ocijenio da nikakvi uslovi koji bi bili postavljeni za njegov ostanak na slobodi ne bi mogli da garantuju da on neće napustiti teritoriju SAD.

Optuženi se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je kao doušnik slagao svoju "vezu" u FBI da su zvaničnici ukrajinske energetske kompanije Burizma platili predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu i njegovom sinu Hanteru Bajdeno po pet miliona dolara, negdje 2015. godine.

Smirnovljeva tvrdnja postala je žarište istrage republikanske većine u Predstavničkom domu SAD nad predsjednikom Bajdenom i uzrok pokretanja postupka impičmenta protiv njega u Kongresu.

Nakon njegovog hapšenja 14. februara, optuženog je iz pritvora, sa nanogicom, pustio drugi sudija, ali je Rajt preokrenuo tu odluku po žalbi tužilaštva.

Vrajt je u otpečaćenoj odluci naveo da bi akcije Smirnovljevih advokata za njegovo puštanje na oslobodu "vjerovatno olakšale njegovo hitno bjekstvo iz Sjedinjenih Država".

Da bi ubijedili sudiju da je bolje da on ostane iza rešetaka, tužioci su objelodanili da je Smirnov pričao FBI-ju da ima ekstenzivne kontakte sa zvaničnicima povezanim sa ruskom obavještajnom službom i da je preko tih zvaničnika do njega i stigla priča o Hanteru Bajdenu.

Prema navodima tužilaca, Smirnov je planirao da poslije 14. februara, kada je uhapšen, putuje u više zemalja sa druge strane Atlantika gdje ima svoje strane obavještajne kontakte, a da je u septembru prošle godine pred svojim kontaktima iz FBI počeo da "gura" novu isfabrikovanu priču u vezi sa Hanterom Bajdenom i da je "aktivno širio nove laži koje bi mogle da imaju uticaj na američke izbore" 2024. godine.

Protiv Smirnova, koji ima izraelsko i američko državljanstvo, optužnicu je podigao isti specijalni tužilac Ministarstva pravde SAD koji je odvojeno podigao optužnicu protiv Hantera Bajdena u vezi sa poreskim prekršajima i držanjem oružjima.

Bonus video: