Sjeverna Koreja: Pokrenućemo hiljadu puta jaču osvetu protiv SAD

Sjeverna Koreja osudila je najnovije sankcije Ujedinjenih nacija i navela da neće pregovarati o svom nuklearnom oružju dok joj SAD prijete
2 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2017. 08:43h

Sjeverna Koreja je danas saopštila da će unaprijediti nuklearni arsenal i pokrenuti "hiljadu puta" jaču osvetu protiv SAD kao odgovor na oštre sankcije koje su UN uvele Pjongjangu zbog lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa.

Savjet bezbjednosti UN je 5. avgusta jednoglasno odobrio nove sankcije Sjevernoj Koreji, koje se između ostalog odnose na industrije gvoždja i uglja, čime će Pjongjang biti uskraćen za izvoz u vrijednosti od milijardu dolara.

Sjevernokorejski mediji su prenijeli saopštenje u kojem je navedeno da Vlada Sjeverne Koreje smatra da su uvedene sankcije "nasilno kršenje suvereniteta" te zemlje.

Dodaje se da sankcije UN protiv Severne Koreje nikada neće prisiliti tu zemlju da pregovara o nuklearnom programu ili da odustane od namjere da unaprijedi nuklearno naoružanje.

Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli izjavila je da je američki nacrt rezolucije koju je usvojio Savjet bezbjednosti "pojedinačno najveći paket ekonomskih sankcija" koji je uveden protiv Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja osudila je danas najnovije sankcije Ujedinjenih nacija i navela da neće pregovarati o svom nuklearnom oružju dok joj SAD prijete.

"Nećemo stavljati na pregovarački sto naš odbrambeni nuklearni progam dok smo suočeni sa prijetnjama iz Vašingtona", navedeno je u saopštenju, prenio je AFP.

Bonus video: