Posljednji put viđen u javnosti u junu prošle godine: Ostavka bivšeg kineskog ministra na mjesto poslanika

Vijest je objavljena prije nego što u Pekingu, iduće sedmice, počne godišnje zasjedanje kineskog Parlamenta, koji okuplja oko 3.000 poslanika

6404 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, koji je s te funkcije smijenjen prošle godine i posljednji put je viđen u javnosti u junu prošle godine, podnio je ostavku na poslaničko mjesto, javila državna novinska agencija.

Ćin Gang (57) koji je smatran bliskim saradnikom predsjednika Kine Si Đinpinga, došao je na čelo ministarstva spoljnih poslova decembra 2022. godine, ali je smijenjen sedam mjeseci kasnije.

Njegova smjena je bila iznenađenje, a vlasti nisu o tome objavile nikakvo obrazloženje.

Ćin Gang je posljednji put viđen u javnosti 25. juna prošle godine, kad se sastao sa diplomatama iz Rusije, Vijetnama i Šri Lanke.

On je zadržao mjesto predstavnika u Parlamentu, tijelu pod kontrolom vladajuće Komunističke partije Kine.

"Ostavka Ćin Ganga je prihvaćena", prenijela je juče kineska novinska agencija Sinhua.

Vijest je objavljena prije nego što u Pekingu, iduće sedmice, počne godišnje zasjedanje kineskog Parlamenta, koji okuplja oko 3.000 poslanika.

Vang Ji, koji je bio ministar prije Ćin Ganga, vratio se ponovo na tu dužnost poslije smjene Ćina. Vang Ji je i najviši zvaničnik zadužen za diplomatske odnose u Komunističkoj partiji Kine.

Bonus video: