Eksperti UN optužili vladu Nikaragve za zloupotrebe ravne zločinima protiv čovječnosti

UN tvrde da je vlada napadala civile, uključujući studente, domorodačko stanovništvo, crnce u Nikaragvi, kao i pripadnike katoličke crkve

4224 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tim eksperata UN je danas nakon višemjesečne istrage optužio vladu Nikaragve na čelu sa predsjednikom Danijelom Ortegom da je počinila "ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava, ravna zločinima protiv čovječnosti".

Vlada predsjednika Danijela Ortege je i ranije napadala svoje protivnike, ali su se represije pojačale nakon velikih antivladinih protesta iz 2018. godine koje je vlada nasilno suzbila.

Sam Ortega je više puta ponovio da su ti protesti protiv njega bili "neuspjeli pokušaj državnog udara organizovanog od strane SAD".

Prema nezavisnom timu eksperata UN u prošloj godini represije su se proširile na velike djelove društva sa ciljem na "dugoročno onesposobljavanje svake vrste opozicije".

UN tvrde da je vlada napadala civile, uključujući studente, domorodačko stanovništvo, crnce u Nikaragvi, kao i pripadnike katoličke crkve.

Prema njihovim navodima na meti su se našla čak i djeca i članovi porodica samo zato što su rodbinski povezani sa protivnicima vlade.

Izvještaj UN poziva Orteginu vladu da oslobodi "proizvoljno" pritvorene građane Nikaragve i pozivaju se globalni lideri da prošire sankcije "protiv pojedinaca i institucija uključene u kršenje ljudskih prava".

U decembru, policija je optužila direktorku izbora za mis Nikaragve za zavjeru rekavši da je namještala takmičenje protiv provladinih misica.

Vlada je u februaru zatvorila čitav niz društvenih organizacija uključujući državnu izviđačku organizaciju i rotari klub a na meti se našlo i nekoliko vjerskih udruženja.

U izvještaju se navodi da se obračun proširio i preko granica Nikaragve na stotine hiljada ljudi koji su pobjegli od vladine represije, uglavnom u SAD i Kostariku. Njima je vlada oduzela državljanstvo i time ostavlla bez mogućnosti pristupa osnovnim pravima.

Bonus video: