BLOG Potpredsjednica SAD pozvala na prekid vatre u Gazi, u Kairu drugi dan pregovora o primirju

Rat Izraela i Hamasa – 150. dan

22018 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2024. 21:43h
Završeno
17:06h

Lider izraelske opozicije Jair Lapid izjavio je danas da je uprkos tvrdnji premijera Benjamina Netanjahua da je aktuelna vlada Izraela - san neprijatelja te zemlje.

"Benjamin Netanjahu je rekao da bi sadašnji izbori bili san naših neprijatelja. Suprotno je, gospodine, suprotno. San naših neprijatelja je vaša vlada katastrofa, a njihov san je da i dalje budete na njenom čelu", rekao je Lapid na sastanku svoje partije centra Ješ Atid (Ima budućnosti).

Lapid je ocijenio da postoje dva izbora: loša, opasna, vlada koja propada ili izbori koji bi vodili do dobre vlade, koja bi obnovila bezbjednost naroda Izraela.

"Ništa ne plaši više (lidere Hamasa, Jahju i Ismaila) Sinvara i Hanijea od činjenice da će biti efikasne, sigurne izraelske vlade uz podršku svijeta i funkcionalne ekonomije", rekao je Lapid, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je u subotu rekao da bi opšti izbori u toj zemlji značili kraj rata i poraz Izraela.

On je tvrdio da je baš to san Sinvara i libanskog Hezbolaha, kao i Irana, te da oni samo čekaju da se to dogodi.

Izraelski lider je dodao da svi članovi njegove vlade to znaju, sugerišući da ministri koji teže novim izborima zapravo djeluju u interesu neprijatelja.

Netanjahu sada predvodi najdesnije orijentisanu vladu u istoriji Izraela i protivi se stvaranju palestinske države, uprkos tome što njihov najbliži saveznik SAD smatra da je to rješenje za poslijeratnu Gazu i okupiranu Zapadnu obalu.

(BETA)

14:04h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas novi broj žrtava - 30.534 osoba, uglavnom Palestinaca, ubijeno je u Pojasu Gaze od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra prošle godine.

Ministarstvo je navelo da su u posljednja 24 sata stradale 124 osobe.

Dodaje se da je od početka rata povrijeđeno 71.920 ljudi.

(Beta)

09:11h

Predstavnici Egipta, Hamasa, Katara i SAD nastavili su danas u Kairu pregovore o primirju u Pojasu Gaze, gdje se Izrael bori protiv palestinskog islamističkog pokreta.

Egipatski mediji prenijeli su da je u nedjelju, prvog dana pregovora, postignut napredak.

Egipat, Katar i SAD, koje djeluju kao posrednici, nedjeljama pokušavaju da postignu primirje u ratu izazvanom napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023.

Sporazum o primirju bi omogućio oslobađanje talaca u Gazi u zamjenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

(BETA)

08:40h

Evropska komisija nastavlja isplate humanitarnoj agenciji UN za Palestince koje su bile obustavljene jer ju je Izrael bio optužio za umiješanost u terorizam Hamasa. EU povećava pomoć Gazi na ukupno 250 miliona eura.

08:35h

Rat Izraela i Hamasa – 150. dan.

Američka potpredsjednica Kamala Haris pozvala je kasno sinoć na "neposredni prekid vatre" u Pojasu Gaze, vršeći pritisak na Izrael koji nastavlja da se bori protiv Hamasa na toj palestinskoj teritoriji kojoj prijeti glad. .

"S obzirom na razmjere patnje u Gazi, mora da se primijeni neposredni prekid vatre najmanje narednih šest sedmica, koji je trenutno na pregovaračkom stolu" između Izraela i Hamasa, rekla je Kamala Haris.

Ona je prvi visoki američki zvaničnik koji je otvoreno pozvao na prekid vatre na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Kamala Haris je zatražila d vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da preduzme jza povećanje pomoći Pojasu Gaze, gdje prijeti glad, prema Ujedinjenim nacijama.

Kamala Haris
Kamala Harisfoto: Reuters

Potpresjednica SAD je takođe kritikovala Izrael.

"Izraelska vlada mora da učini više da u velikoj mjeri poveća priliv pomoći. Za to ne postoje izgovori", rekla je Kamala Haris, dodajući da Izrael "treba da otvori nove prelaze" i "ne smije da nameće nepotrebna ograničenja u isporuci pomoći".

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, sa svoje strane, na društvenoj mreži Iks potvrdio da je "imperativ da sa poveća priliv pomoći Gazi".

"Ljudima je hitno potrebna hrana, voda i druga pomoć. Zbog toga SAD rade na tome da isporuče više pomoći svim raspoloživim sredstvima, uključujući pomoć iz vazduha", dodao je Blinken.

Rat koji traje gotovo pet mjeseci, izazvao je humanitarnu katastrofu, a glad je "gotovo neizbježna" za 2,2 miliona ljudi, što je ogromna većina stanovništva Gaze, ocijenili su stručnjaci agencija UN-a.

Haris će se danas sastati sa Benijem Gancom, koji je član ratnog kabineta Benjamina Netanjahua.

Ganc, ministar bez portfelja i bivši ministar odbrane, sastaće se i sa savetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom i Blinkenom.

(BETA)

Izmjena: 08:41h

Bonus video: