Bajdenov savjetnik: Diplomatsko rješenje je jedini put za okončanje sukoba između Hezbolaha i Izraela

"Eskalacija nasilja nije ni u čijem interesu i nema takve stvari kao što je ograničen rat, eskalacija sigurno neće pomoći obnovu i napredak Libana u ovom ključnom trenutku libanske istorije", rekao je Bajdenov savjetnik Amos Hohštajn

2106 pregleda 0 komentar(a)
Hohštajn, Foto: Reuters
Hohštajn, Foto: Reuters

Amos Hohštajn visoki savjetnik američkog predsjednika Džozefa Bajdena, izjavio je danas u Bejrutu da je diplomatsko rješenje jedini put za okončanje sukoba između libanskog Hezbolaha i Izraela.

"SAD su ubijeđene da je diplomatsko rješenje jedini put da se okončaju neprijateljstva", rekao je Hohštajn novinarima i ocijenio da privremeni prekid vatre nije dovoljan, prenio je Frans pres.

Hohštajn, koji je posjetio Liban nekoliko puta od početka sukoba Izraela i Hezbolaha, doputovao je danas u Bejrut da razgovara sa visokim libanskim zvaničnicima, kako bi se našlo diplomatsko rješenje za neprijateljstva duž izraelsko - libanske granice.

"Eskalacija nasilja nije ni u čijem interesu i nema takve stvari kao što je ograničen rat, eskalacija sigurno neće pomoći obnovu i napredak Libana u ovom ključnom trenutku libanske istorije", rekao je Bajdenov savjetnik.

Administracija SAD i obavještajni zvaničnici brinu da Izrael planira kopnenu ofanzivu na Liban, u kasno proljeće ili početkom ljeta, ako propadnu diplomatski napori da se Hezbolah postisne sa sjeverne izraelske granice, rekli su visoki zvaničnici na koje se poziva Si-En-En (CNN).

U februaru je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah odbacio strane inicijative čiji je cilj okončanje sukoba te proiranske šiitske organizacije sa Izraelom, ocijenivši da su međunarodni predlozi fokusirani na izraelsku bezbjednost, a da ne nude primirje u Gazi.

Od tada je izraelska vojska započela napade dublje u Libanu. U februaru su napadnuti ciljevi četrdesetak kilometara daleko od Bejruta, najdalje od granice od početka rata Izraela i Hamasa, saveznika Hezbolaha, 7. oktobra.

Danas je u Izraelu protivtenkovskom raketom ispaljenom iz Libana ubijen jedan strani radnik i još nekoliko ih je ranjeno.

Hezbolah nije odmah preuzeo odgovornost za taj napad, navodi Asošiejted pres.

U prekograničnim sukobima ubijeno je više od 200 boraca Hezbolaha i najmanje 37 civila u Libanu. Na izraelskoj strani je ubijeno oko 20 ljudi, uključujući civile i vojnike.

Bonus video: