Agencija UN optužuje Izrael za mučenje njenih zaposlenih da bi priznali veze sa Hamasom

Izrael je optužio najmanje 12 zaposlenih iz UNRWA da su bili umiješani u terorističke napade 7.oktobra i tvrdi da je od oko 13.000 zaposlenih u agenciji 12 odsto članova Hamasa ili drugih palestinskih ekstremističkih organizacija

6977 pregleda 0 komentar(a)
Oštećena UNRWA škola u Gaza sitiju, Foto: Reuters
Oštećena UNRWA škola u Gaza sitiju, Foto: Reuters

Agencija Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice (UNRWA) optužila je danas Izrael za pritvaranje i mučenje nekih njenih zaposlenih kako bi lažno priznali da ona ima veze sa Hamasom.

Oni su poverili timovima UNRWA da su ispitivani o odnosima agencije i Hamasa i umiješanosti u napade 7.oktobra na Izrael,te da su ih mučili i maltretirali ne bi li priznali, saopštila je portparolka Džulijet Tuma.

Izrael je optužio najmanje 12 zaposlenih iz UNRWA da su bili umiješani u terorističke napade 7.oktobra i tvrdi da je od oko 13.000 zaposlenih u agenciji 12 odsto članova Hamasa ili drugih palestinskih ekstremističkih organizacija.

Izraelski zvaničnici su rekli da su neke informacije o 12 zaposlenih umiješanih u napade prikupili sa telefona i iz drugih izvora.

UNRWA je otpustila deset od 12 optuženih, a dvojica nisu više živa, prenio je Si-En-En (CNN) koji nije mogao da potvrdi te optužbe.

Portparolka je rekla da su lažna priznanja data tokom mučenja korišćena da se dalje šire dezinformacije o agenciji u sklopu pokušaja da se uništi.

Ona nije povezala ta priznanja s optužbama protiv 12 zaposlenih osumnjičenih za učešće u napadima u Izraelu prvog dana rata.

Te optužbe su dio još neobjavljenog izvještaja UNRWA u kojem se navodi široko rasprostranjeno fizičko i psihičko zlostavljanje Palestinaca pritvorenih tokom rata, uključujući 21 zaposlenog od kojih su neke tukli, a drugima prijetili.

Neobjavljeni izvještaj u koji je CNN imao uvid je uglavnom zasnovan na svjedočenju stanovnika Gaze pritvorenih u izraelskim zatvorima i vojnim bazama, pa puštenih na slobodu preko graničnog prelaza Kerem Šalom od sredine decembra do sredine februara.

U vrijeme kada su informacije iz izvještaja procurile agencija još nije bila odlučila da li da ga objavi.

Pritvorenici koji se citiraju u izvještaju su rekli da su ih tukli, sprečavali da spavaju, seksualno zlostavljali i prijetili seksualnim nasiljem i ženama i muškarcima.

Neki pritvoreni su umrli zbog takvog zlostavljanja, rekli su bivši pritvorenici.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na optužbe o mučenju i pritvaranju zaposlenih u agenciji, ali je saopštila da maltretiranje tokom pritvora ili istrage krši vrednosti IDF ( Izraelskih odbrambenih snaga) i suprotno je naredbama, te zbog toga apsolutno zabranjeno.

Takođe je rečeno da vojna policija istražuje smrt pritvorenika.

Vojska je oštro porekla tvrdnje o seksualnom zlostavljanju pritvorenih i označila ih "ciničnim" pokušajem da se izjednače sa sistematskim silovanjem koje je kao oružje koristio Hamas tokom napada 7.oktobra.

Uz to je porekla da su pritvorenici lišavani sna i tvrdi da su imali pristup zdravstvenoj zaštiti.

UNRWA procjenjuje da je najmanje 4.000 stanovnika Gaze pritvorila izraelska vojska od početka rata.

Do 19. februara dokumentovano je pritvaranje 29 djece i 80 žena, te starijih osoba obeljelih od Alchajmera i ljudi sa posebnim potrebma.

Oni koji su pušteni iz pritvora su rekli da su maltretirani kako bi takođe bili poniženi i kažnjeni, navodi se u izvještaju UNRWA koji je najprije objavio Njujork tajms.

U izvještju se navodi da je nekim pritvorenim skinuta odjeća i da su ostvljeni na hladnoći, da nisu imali pristupa toaletima, ni hranu ni vodu po više od 24 sata.

Bonus video: