Abas najavio nastavak finansijskog pritiska na Hamas

Ta islamska ekstremistička organizacija silom je preuzela vlast u Gazi, pobjedivši snage lojalne Abasovom umjerenijem, sekularnom Fatahu još u leto 2007. godine
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2017. 07:57h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas najavio je da će nastaviti da smanjuje plaćanja za pojas Gaze kojim vlada Hamas, uprkos kritikama SAD takve taktike.

Abasova Palestinska uprava na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali počela je ove godine da smanjuje isplate za električnu energiju i ostalu finansijsku podršku ne bi li primorala Hamas da se odrekne vlasti u Gazi.

Ta islamska ekstremistička organizacija silom je preuzela vlast u Gazi, pobjedivši snage lojalne Abasovom umjerenijem, sekularnom Fatahu još u leto 2007. godine.

"Mi ćemo nastaviti smanjenja u Gazi, postepeno, ako Hamas ne prihvati zahtjeve za pomirenje", rekao je Abas sinoć na skupu u svom sjedištu u Ramali na Zapadnoj obali. Zbog takvih smanjenja davanja produžena je nestašica struje.

Abas je rekao da su mu američki zvaničnici savjetovali da ne umanjuje novac za struju.

On je rekao da oni koji se protive pritisku na Hamas "ne žele da vide nezavisnu državu", misleći verovatno da nastavak političke podjele isključuje nezavisnost.

Bonus video: